RS i BiH Vijesti

Budite pažljivi pri odabiru mesa: Ova vrsta najčešće donosi zarazu

Proljeće nam je stiglo, a i samim tim i toplije vrijeme na kome lako mogu da se pokvare namirnice ukoliko ne pazimo dovoljno.

Trovanja hranom nisu uopšte bezazlena. Neke od najrizičnijih namirnica su meso, mlijeko, jaja i uopšte mliječni proizvodi, jer su oni najkvarljiviji. Greške u rukovanju ovom hranom su najčešći uzrok kvarenja, a da bi se to izbjeglo, prehrambeni tehnolog dr Ana Kalušević je objasnila kako treba pravilno da postupamo sa ovim namirnicama i koliko dugo smijemo da ih čuvamo.

– Što je neko meso usitnjenije, to je osetljivije, imamo veću površinu izloženu vazduhu i mogućnosti kontaminacije, zato je to zajedničko za mljeveno meso i iznutrice, ta površina kontakta je mnogo veća. Ne morate isti dan pripremiti nešto, ali već sutradan bi bilo dobro, da ne stoji duže od 24 sata u frižideru, dok u zamrzivaču može i do četiri mjeseca, i za jednu i za drugu kategoriju – kaže ona.

– Sušenje je vid konzervisanja, a kad je riječ o ovim proizvodima na svakom pakovanju bi trebalo da bude naznačeno da li mogu i smiju da se čuvaju u frižideru. Najznačajnije je da nakon odmrzavanja nema ponovnog zamrzavanja. Najpraktičnije je da meso odmrzavamo u frižideru jer tu može da ostane i par sati, ali ako planirate da spremate nešto tek za par sati, meso nikako ne bi smjelo da bude na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Neka jela od mesa mogu da se zamrznu i tu je rok obično oko tri dana, namirnice od povrća ili posne mogu i oko četiri mjeseca – rekla je dr Kalušević, prenosi Blic.

– Što je veći komad, to je bezbjednije, tako da ako imamo neki komad mesa, još ako je mariniran već, sa začinima i usoljen, to može trajati nekoliko dana. Bijeli luk ima antimikrobne komponente, kao i začini, samo će doprinijeti da se to manje dopadne mikroorganizmima, i naravno što je više soli, to je manje interesantno mikroorganizmima da se tu razvijaju – kazala je dr Kalušević za RTS.

Ona savjetuje da prije kupovine, ali i prije jela, dobro pregledate meso jer se neke promene mogu vidjeti po boji, mirisu – na užeglo, kiselo, fermentisano…

– To nije jedini kriterijum, ali čim vam je neka vrsta mesa sumnjiva po mirisu, ne eksperimentišite nikako – kaže ona.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Bilećanka Lana Samardžić nastupila na popularnom muzičkom takmičenju

Urednik

Sveti Mihovil u Trebinju ponovo u znaku veličanstvene muzike sa orgulja

Urednik

„Dani Srpske u Srbiji“: Trebinjska predstava izvedena u Subotici

Urednik

Nastavljaju se „Dani Srpske u Srbiji“, programi u više gradova

Urednik

Turizam u Srpskoj cvjeta, seoska domaćinstva doživljavaju ekspanziju

Urednik

Gatački kajmak iz mješine korak bliže da bude zaštićen proizvod na prostoru EU (VIDEO)

Urednik

Danas jesenji Krstovdan – dan strogog posta (VIDEO)

Urednik

Bejbi bum u Srpskoj, rođeno 46 beba: U Trebinju rođena dva dječaka

Urednik

Uspješna posjeta premijera i ministara Republike Srpske Istočnoj Hercegovini

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više