Magazin

Četiri najzdravije vrste ribe: Uvrstite ih u ishranu

Riba je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina i proteina, ali nisu sve ribe jednake. Koju ribu stručnjaci smatraju najboljom i zašto bi je trebalo uključiti u vašu ishranu?

Nedavno su naučnici i nutricionisti mnogo govorili o prednostima morskih plodova. Neke studije su potvrdile vezu između omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca, a nedavna istraživanja su pokazala da jedenje morskih plodova može podržati zdravlje mozga i poboljšati raspoloženje.

Pored toga, morski plodovi su dobar izvor mikronutrijenata poput selena i gvožđa, vitamina B i mnogih drugih vrijednih hranljivih materija, uključujući proteine.Registrovani dijetetičar Boni Taub-Diks dijeli najbolje vrste ribe koje su bogate hranljivim materijama i odgovaraju različitim budžetima.

1. Tuna

Pored omega-3 masnih kiselina, tunjevina je bogata vitaminom B3, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Pored toga, tunjevina sadrži vitamine A i C, jod, kalijum i selen. Prema istraživanjima, jedenje tunjevine podržava rad srca, promoviše gubitak težine i obezbjeđuje tijelu potrebnu energiju.

Svježi odresci tunjevine mogu biti prilično skupi, ali umjesto toga možete se odlučiti za ribu u konzervi. Pristupačna je i ima ista korisna svojstva. Konzervirana tunjevina se može koristiti za pravljenje salata, sendviča, predjela, pa čak i supa.

2. Losos

Losos je izvor ne samo masnih kiselina za srce, već i vitamina D. Losos se smatra jednim od rijetkih prirodnih izvora ove esencijalne supstance koju tijelo ne sintetiše samo.

Preporučeni dnevni unos vitamina D je 400 IU za odrasle, a porcija lososa od 80 grama sadrži 570 IU vitamina D. Ovo se odnosi i na svježu i na konzerviranu ribu

Pored toga, losos sadrži vitamin A, vitamin B12, kao i gvožđe, selen i niacin. Brojne studije su potvrdile prednosti lososa za srce, dobru funkciju mozga i dokazala njegova antioksidativna svojstva.

3. Bakalar

„Bakalar je riba blage arome, bijelog mesa, slična vahnji i polu. To je odličan izvor proteina i sadrži samo 0,5 grama masti po porciji od 3 unce“, rekao je Taub-Dik.

Pored toga, bakalar se smatra odličnim izvorom vitamina B12, a jedna porcija ribe obezbjeđuje nešto više od 30% preporučene dnevne vrijednosti. Takođe sadrži fosfor, cink, kalcijum, vitamin E i gvožđe.

4. Sardine

Nutricionista preporučuje da jedete sardine sa kostima – na taj način možete pokriti 40% dnevnih potreba tijela za kalcijumom. Stoga će sardine biti posebno korisne za one koji su iz nekog razloga odustali od mliječnih proizvoda.

Sardine su masne ribe, bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za dobar rad srca i emocionalnu stabilnost. Tijelo ne proizvodi samo masne kiseline, pa se moraju unositi hranom. Pored toga, sardine se smatraju odličnim izvorom vitamina B12, selena i fosfora.

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni ljubavni horoskop: Koga očekuju strasti, a koga iskušenja

Urednik

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više