Magazin

6 najčešćih grešaka zbog kojih meso sa roštilja bude kao guma i neukusno

Priprema mesa na roštilju je prava umjetnost koja zahtjeva pažnju, strpljenje i dobru tehniku.

Da bi meso bilo savršeno sočno i ukusno, važno je izbjeći najčešće greške koje mnogi prave.

6 kobnih grešaka zbog kojih meso sa roštilja ne bude ukusno:

1. Meso nije bilo dovoljno u marinadi

Roštilj će biti ukusniji ako meso marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja. Najbolje bi bilo da to uradite veče prije pripreme.

Nemojte zaboraviti da u marinadu dodate limunov sok ili sirće, jer ćete tako spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama, koji se smatraju kancerogenima.

2. Izbjegavate dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i ćuretine može se zalijepiti za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom.

Papir za pečenje natopljen uljem ili maslacem pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što stavite meso.

3. Stavljate na roštilj hladno meso

Prije nego što stavite meso na roštilj, pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.

Tako će se ravnomjernije ispeći, biće sočnije i dobiće lijepu boju.

4. Stalno okrećete meso

Kada stavite komad mesa na roštilj, što manje ga pomerajte i okrećite.

Prava aroma dolazi iz karamelizacije koja se formira kada meso mirno peče na pravoj temperaturi.

Ako se meso lijepi za rešetku, a rešetka je bila nauljena, to znači da mu treba još vremena da se karamelizuje prije okretanja.

5. Ne puštate meso da „odmori“

Nakon pečenja, mesu treba vremena da se „odmori“ kako bi se sokovi ravnomerno rasporedili.

Zamotajte ga u aluminijumsku foliju i ostavite nekoliko minuta — rezultat će biti mekše i sočnije meso.

6. Roštiljate na preniskoj ili previsokoj temperaturi

Ako je temperatura roštilja preniska, meso će se sušiti i neće dobiti karakterističnu koricu. Ako je previsoka, spolja će brzo izgorjeti, a unutra ostati sirovo.

Idealno je da roštilj bude dobro zagrijan pre nego što stavite meso, a za različite tipove mesa koristite i različite temperature (npr. nižu za piletinu, višu za biftek), prenosi Kurir.rs.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni ljubavni horoskop: Koga očekuju strasti, a koga iskušenja

Urednik

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više