Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?
Iako na prvi pogled mogu delovati čisto, krpe u kuhinji mogu biti pravo leglo bakterija. Prema rečima mikrobiologa Džejsona Tetra, kuhinjske krpe sadrže razne mikroorganizme – bakterije, viruse i gljivice – koji dolaze iz ostataka hrane i vlage. Mikroskopski tragovi hrane koji se zadrže na tkanini predstavljaju idealno tlo za razvoj mikroba, posebno ako je krpa duže vreme vlažna.
Nivo kontaminacije zavisi od načina upotrebe: da li se koristi za brisanje radne površine, ruku, posuđa ili samo za sušenje. Što češće i raznovrsnije se koristi, to je veća verovatnoća da će se na njoj nakupiti štetne bakterije.
Tetro preporučuje da se krpe koje se redovno koriste za pripremu hrane i čišćenje menjaju na svaka dva do tri dana. Ako se koriste samo za sušenje ruku ili sudova, mogu trajati i do sedam dana pre pranja.
Za najbolje rezultate, kuhinjske krpe treba prati odvojeno od ostatka veša – u što toplijoj vodi, uz deterdžent, a po mogućstvu i sredstvo za dezinfekciju poput izbeljivača. Takođe je važno da se osuše na visokoj temperaturi, kako bi se uništili preostali mikroorganizmi.
Izvor: Naxi.rs