Magazin

Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe?

Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?

Iako na prvi pogled mogu delovati čisto, krpe u kuhinji mogu biti pravo leglo bakterija. Prema rečima mikrobiologa Džejsona Tetra, kuhinjske krpe sadrže razne mikroorganizme – bakterije, viruse i gljivice – koji dolaze iz ostataka hrane i vlage. Mikroskopski tragovi hrane koji se zadrže na tkanini predstavljaju idealno tlo za razvoj mikroba, posebno ako je krpa duže vreme vlažna.

Nivo kontaminacije zavisi od načina upotrebe: da li se koristi za brisanje radne površine, ruku, posuđa ili samo za sušenje. Što češće i raznovrsnije se koristi, to je veća verovatnoća da će se na njoj nakupiti štetne bakterije.


Tetro preporučuje da se krpe koje se redovno koriste za pripremu hrane i čišćenje menjaju na svaka dva do tri dana. Ako se koriste samo za sušenje ruku ili sudova, mogu trajati i do sedam dana pre pranja.

Za najbolje rezultate, kuhinjske krpe treba prati odvojeno od ostatka veša – u što toplijoj vodi, uz deterdžent, a po mogućstvu i sredstvo za dezinfekciju poput izbeljivača. Takođe je važno da se osuše na visokoj temperaturi, kako bi se uništili preostali mikroorganizmi.

Izvor: Naxi.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni ljubavni horoskop: Koga očekuju strasti, a koga iskušenja

Urednik

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više