Bilo da često pečete ili samo povremeno koristite sastojke poput brašna, šećera, kakaa i praška za pecivo, sigurno ste se nekada zapitali koliko dugo oni zapravo mogu da traju. Iako većina ima naznačen rok upotrebe, on često nije presudan, mnogo je važnije da ih pravilno skladištite, najbolje u hermetički zatvorenim posudama, na hladnom i suvom mestu.
Brašno
Belo, rafinisano brašno (tipično višenamensko ili za kolače) može trajati od jedne do dve godine. Nakon otvaranja, najbolje ga je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u ostavi, frižideru ili zamrzivaču. Bacite ga ako primetite miris užeglosti, plesni ili prisustvo insekata.
Brašno od celog zrna ima kraći rok trajanja (3–12 meseci) jer sadrži klicu i mekinje koje brže oksidiraju. Još je osetljivije brašno od orašastih plodova i bezglutensko – obično traje 3–6 meseci. Njih je najbolje čuvati u frižideru ili zamrzivaču.
Šećer
Granulirani, smeđi i u prahu praktično nemaju ograničen rok trajanja, jer ne pogoduju razvoju mikroorganizama. Ipak, optimalno je iskoristiti ih u roku od dve godine. Pošto šećer lako upija vlagu i mirise, najbolje ga je čuvati u dobro zatvorenoj posudi u ostavi, a ne u frižideru. Ako se smeđi šećer stvrdne, postoje trikovi za njegovo omekšavanje.
Kakao prah
Zahvaljujući flavanolima, prirodnim konzervansima, kakao prah može trajati i do tri godine nakon otvaranja. Iako na pakovanju piše rok trajanja, često je upotrebljiv i nakon isteka, posebno za pripremu kolača i poslastica. Čuvajte ga na suvom i hladnom mestu u zatvorenoj posudi.
Kukuruzni skrob
Jedan od najpraktičnijih sastojaka u kuhinji, idealan za zgušnjavanje umaka, variva i nadeva. Ako se čuva u dobro zatvorenoj posudi na suvom mestu, praktično nema rok trajanja.
Prašak za pecivo i soda bikarbona
Ovi sastojci zadržavaju svoju aktivnost oko dve godine. Da biste proverili da li su još uvek upotrebljivi:
sodu bikarbonu pomešajte s malo sirćeta i tople vode i ako počne da peni, dobra je,
prašak za pecivo testirajte toplom vodom – pena znači da je još uvek aktivan.
Kvasac
Suvi aktivni kvasac traje do godinu dana, a instant oko dve godine. Sveži kvasac ima rok trajanja od oko dve nedelje i mora se čuvati u frižideru (ne u zamrzivaču).
Ako niste sigurni u njegovu svežinu, napravite test: pomešajte jednu kesicu kvasca sa kašičicom šećera i 1/4 šolje tople vode. Ako se pojave mehurići u roku od 10 minuta, kvasac je i dalje dobar za upotrebu.
Izvor: Naxi.rs