U Vinskoj galeriji „Vukoje“ u Trebinju sinoć je održan osmi po redu „Salon žilavke“, koji je okupio predstavnike 24 vinarije iz cijele Hercegovine koji su predstavili svoje etikete ove autohtone vinske sorte, kao i proizvođače maslinovog ulja, sira i pršuta.
Ova prestižna manifestacija iz godine u godinu podiže standarde kada je u pitanju salonsko izlaganje sorte žilavke, te iz godine u godinu sve više daje na značaju i promociji gastronomske ponude našeg podneblja, sa posebnom naznakom na proizvodnju maslinovog ulja koje je do prije nekoliko godina bilo gotovo nezastupljeno u Hercegovini.
Na otvaranju manifestacije okupljenim su se obratili vlasnik Podruma Vukoje 1982 Radovan Vukoje, Britanac Darel Džozef, uvaženi vinski novinar i ocjenjivač vina sa adresom u Beču, te ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Denis Šulić.
„Imamo sreću što imamo žilavku, kao autohtonu sortu, koja je naš znak raspoznavanja i koju imamo samo u Hercegovini. Upravo po njoj je naše vinogorje poznato. Ponosni smo šta je naša žilavka napravila i koji je odjek ova manifestacija dobila. Ovo je najznačajnija manifestacija u našoj zemlji posvećena autohtonoj sorti, ali i jedna od najznačajnijih regionalnih manifestacija“, istakao je Radovan Vukoje na otvaranju manifestacije.
Darel Džozef je sudija renomiranih vinskih takmičenja među kojima je i Decanter World Wine Awards, vinski pisac koji sarađuje sa publikacijama poput Decanter i Falstaff, te prezenter i predavač specijalizovan za Centralnu i Istočnu Evropu, Balkan i zemlje Kavkaza.
“Svake godine me neko iznenadi novim ukusom. Sve žilavke koje su izložene su odlične i zaista predlažem da sve probate. Ovo je jedna od mojih omiljenih vinskih manifestacija inače i rado ovdje dolazim već nekoliko puta”, istakao je Džozef.
Uoči „Salona žilavke“ u Vinskoj galeriji Vukoje održan je i neformalni sastanak hercegovačkih vinara i predstavnika sajamske manifestacije Vinska vizija otvorenog Balkana, koju je predstavljala Zdenka Kostić i koja je iskoristila priliku i pozvala sve vinarije i destilerije iz Hercegovine da se pridruže ovom najvećem sajmu u regionu, koji se održava u novembru u Beogradu.
Promocija žilavke na ovakav način godinama unazad je već dala svoje rezultate u regionu i šire, jer sve više ugostiteljskih objekata ovo vino uvrštava u svoje vinske karte i ova vinska sorta se sve više potvrđuje kao jedna od najbitnijih na prostoru bivše Jugoslavije.
Gastronomski dio manifestacije je osim prezentacije domaćih proizvođača predstavio i kulinarske delicije u kojima su uživali svi posjetioci, a koje su plod rada vrhunskih šefova koji su za ovu priliku u Trebinje stigli iz Beograda i Ženeve.
„Salonu žilavke“ u Vinskoj galeriji Vukoje je prisustvovao veliki broj posjetilaca, koji su druženje poslije salonskog dijela prezentacije nastavili u „Destileriji, aperitivo baru i shopu“ Podruma Vukoje, koji je smješten u vinogradu u Zasad polju.
Padrino, avgust 2024.