Biznis

In vino veritas (18): Vinograd Leonarda da Vinčija

Čuveni naučnik, vizionar i umetnik Leonardo da Vinči došao je u posed vinograda 1499. godine. Italijani, umetnici da spoje istoriju, nauku, religiju, umetnost i naravno vinsku kulturu, žele da ovaj podatak posebno istaknu u povodu velike međunarodne  manifestacije EXPO 2015, koja se održava od 1. maja pa sve do 31. oktobra u Milanu. 

U tom smislu oformljen je specijalni tim predvođen vodećim italijanskim enologom i vinskim kritičarem Lukom Maronijem, ali i DNA stručnjacima koji već nekoliko godina vrši opsežna istraživanja u naporu da precizno identifikuje korenje i izvrši generalno obnavljanje loze otkrivene u samom centru Milana, a za koju se veruje da potiče iz vinograda koji je pripadao genijalnom Leonardu lično.

Fotografija vinograda/bašte snimljena dvadesetih godina prošlog veka

Zasade loze poklonio je Leonardu Ludovik II Moro, poznatiji kao Sforca, u znak zahvalnosti što mu je u jednoj od prostorija doma naslikao čuvenu „Tajnu večeru“, ali i za izuzetan portret Ludovikove ljubavnice Sesilije, ovekovečene na slici „Dama sa hermelinom“. Iako je Leonardo umro dve decenije posle ovog vinskog poklona, vinograd je poživeo narednih 450 godina, dok nije kompletno uništen tokom Drugog svetskog rata 1943. godine u savezničkom bombardovanju Milana.

Parcela sada pripada poznatoj Casa degli Atellani u centru Milana

Planirano je da obnovljeni vinograd bude otvoren za publiku maja ove godine, nakon otvaranja EXPO 2015, a što se sortimenta tiče, reč je o lozi malvasia di candia za koju se pretpostavlja da potiče sa Krita, odakle su je venecijanski moreplovci doneli na područje današnje Italije.

 

Izvor: vino.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Hotel Aćimović zapošljava: Otvorene pozicije recepcioner, kuvarica, sobarica, portir

Urednik

Hotel Panorama: Dan žena provedite uz Ambasada bend

Urednik

Osmi mart u Jazini: Očekuje vas odlična zabava uz popularnog Buhonija

Urednik

Dan žena provedite u Gradu Sunca

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 20. februara

Urednik

Trebinje: Završne pripreme za 5. Samit energetike – Očekuje se rekordan broj učesnika

Urednik

Hotel Leotar: Konkurs za prijem na radno mjesto zamjenik direktora

Urednik

Podrška poljoprivrednicima bez troškova obrade kredita

Urednik

Restoran „Nostalgija“ vas poziva na muzičko druženje povodom Dana zaljubljenih

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više