Magazin

Da li je cvekla zaista „kraljica zdravlja“?

Cvekla je korenasto povrće poznato kao Beta vulgaris rubra ili crvena cvekla. U današnje vreme, postoje hibridne vrste cvekle sa šarama crvenih i belih pruga. Bez obzira na boju, cvekla ima bogat, zemljani ukus i unosi živopisne nijanse na tanjir. Ali, ipak koliko je zaista zdrava?

Lišće i koren cvekle prepuni su hranljivih materija, uključujući antioksidante koji štite ćelije i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Cvekla sadrži i betalaine, snažan antioksidans koji daje cvekli jarku boju, smanjuje upale i može pomoći u zaštiti od raka i drugih bolesti.


Prednosti cvekle

Cvekla je bogata korisnim biljnim jedinjenjima koja smanjuju upalu i štite ćelije od oštećenja. Neke od glavnih zdravstvenih koristi cvekle uključuju:

Snižavanje krvnog pritiska: Cvekla je prirodno bogata nitratima, koji se u telu pretvaraju u azot-oksid. Ova supstanca opušta krvne sudove, što može smanjiti krvni pritisak.

Jačanje imunog sistema: Cvekla je bogata vlaknima koja podstiču rast dobrih bakterija u crevima, što doprinosi boljem imunitetu i smanjuje rizik od bolesti. Vlakna poboljšavaju probavu i smanjuju rizik od zatvora.

Koristi cvekle za kožu: Istraživanja pokazuju da konzumacija soka od cvekle može poboljšati protok krvi i smanjiti upale, što pozitivno utiče na zdravlje kože.

Povećanje izdržljivosti: Cvekla i njen sok pomažu srcu i plućima tokom vežbanja, jer azot-oksid iz cvekle povećava protok krvi do mišića. Neki sportisti konzumiraju cveklu pre treninga kako bi poboljšali svoje performanse.

Prevencija srčanih bolesti i moždanog udara: Cvekla je bogata folatom (vitamin B9), koji pomaže u rastu ćelija i zaštiti krvnih sudova, smanjujući rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.


Nutritivne vrednosti cvekle

Cvekla je odličan izvor folata, mangana, vitamina C, vitamina A i kalijuma.


Da li je kisela cvekla zdrava?

Istraživanja pokazuju da kisela cvekla može biti deo zdrave ishrane, jer proces fermentacije dodaje korisne probiotike koji mogu poboljšati imunitet i smanjiti holesterol.

Ko bi trebalo da izbegava cveklu?

Cvekla sadrži oksalate, koji mogu izazvati kamen u bubregu ili giht, pa se preporučuje umjereno konzumiranje onima koji su skloni ovim stanjima.

Izvor: Naxi.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Ove znakove čeka veliki uspjeh i luda sreća u narednih pet godina

Urednik

Savjeti narodnog učitelja i ljekara Vase Pelagića o jabukama

Urednik

Devet navika ljudi sa kojima svi žele da se druže

Urednik

Šta nam donosi sedmični horoskop

Urednik

Kako da zgusnete jelo, a da ne stavite ni trunku brašna

Urednik

Kako odabrati kvalitetne gume koje štede gorivo

Urednik

Nedjeljni horoskop od 11. do 17. novembra

Urednik

Dubai čokolada, slatki svjetski fenomen

Urednik

Pet besmislenih stvari koje nas nerviraju, a zapravo ne bi trebalo

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više