Magazin

Dva začina za brži metabolizam – dodajte ih u kafu!

Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.

Šeri Berger, registrovani dijetetičar i konsultant za ishranu za Consumer Health Digest, i Lizom Ričards, nutricionista i kreator Dijete protiv kandide, tvrde da dva začina možete da dodate u kafu da biste ubrzali metabolizam. Berger i Ričards su zapravo otkrili da su cimet i kurkuma najbolji izbor.


Cimet

Cimet je poznat po svom toplom i slatkom ukusu. Njegove aromatične i blago začinske note mogu da poboljšaju ukus vašeg jutarnjeg napitka. Osim svoje kulinarske privlačnosti, veruje se da cimet ima potencijalnu vezu sa bržim metabolizmom.

Berger dalje razrađuje i kaže: „Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i opšte zdravlje.

Ričards ide u detalje i objašnjava ulogu cimeta kada je u pitanju metabolizam. „Cimet može da pomogne u poboljšanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može da poboljša osetljivost na insulin, omogućavajući telu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može da smanji verovatnoću skladištenja masti i da promoviše upotrebu glukoze za energiju. Pored toga, cimet može da ima termogeni efekat, što znači da može malo da poveća proizvodnju toplote u telu nakon konzumiranja.“

Kurkuma

Kurkuma, sa svojom blagom aromom, je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa i potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako nije tradicionalni saputnik kafe, neki pojedinci su počeli da dodaju kurkumu u svoju kafu, stvarajući preokret.

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u jačanju metabolizma, a Berger dodaje na ovo: „Kurkuma sadrži ključno jedinjenje, kurkumin, koje je povezano sa poboljšanim obimom struka, telesnom masom. indeksom (BMI) i telesnom težinom prema nekoliko studija.“

Kada je u pitanju dodavanje ovih začina u vašu kafu, Berger preporučuje nekoliko korisnih saveta kako biste uživali u ukusima i maksimizirali njene prednosti.

„Cimet se može dodati u skuvanu kafu ili espreso u zrnu pre kuvanja da bi se postigle prednosti i prirodno sladak ukus. Kada dodajete kurkumu u kafu ili espreso, obavezno dodajte i malo crnog bibera jer je to ključno za bolju apsorpciju kurkumina. Neke studije kažu da dodavanje crnog bibera sa kurkumom može značajno povećati apsorpciju kurkumina.

Izvor: Naxi.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni ljubavni horoskop: Koga očekuju strasti, a koga iskušenja

Urednik

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više