Magazin

Idealna ishrana za tople dane: 7 recepata za svaki dan

Kada temperatura poraste u termometru, u potrazi smo za jednostavnim, laganim i ukusnim jelima koja ne iziskuju komplikovane sastojke ni dugo stajanje za šporetom.

Baš zato ove sedmice ješćemo lagane, ali izuzetno zasitne salate koje se mogu konzumirati kod kuće, ponijeti na posao ili čak piknik.

Ponedjeljak bez mesa otvaramo s finom proteinskom salatom od kvinoje, slanutka, orašastog voća i pokojega začina.

Ove sedmice uživaćemo i u toplo-hladnoj salati od patlidžana, sira i pinjola, ali i u indonezijskom jelu gado gado.

Za ljubitelje mesa tu je salata od kvinoje i piletine, ali i ona od tjestenine i komadića šunke.

Kada se zaželite nečega slatkog, pojedite osvježavajuće voće ili salatu od pečenog voća koju vam mi predlažemo ove sedmice.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan idealnih kad je vani vruće.

Ponedjeljak – proteinska salata sa slanutkom

Ova salata od kvinoje, slanutka i povrća idealan je izbor kada vam se ne da dugo stajati za šporetom. Obiluje bjelančevinama biljnog porijekla, svježa je, ukusna i može potrajati nekoliko dana u frižideru. Štaviše, okus će biti bolji dan nakon što je napravite.

Utorak – salata od pečenog patlidžana, sira i pinjola

Salata od patlidžana, sira i pinjola idealno je ljetno jelo. Patlidžani se kratko prepeku kako bi im se uklonila gorčina, a potom sljube s fetom, pinjolima i osvježavajućim dresingom te svježim začinskim biljem poput mente.

Srijeda – salata od tjestenine i šunke

Hladna salata od kuhane tjestenine još je jedno fino i zasitno jelo koje možete nekoliko dana držati u frižiedru. Pripremiti je možete, pak, od sastojaka koje imate na raspolaganju kod kuće.

Mi vam predlažemo kombinaciju šunke, sira i graška obogaćenu  dresingom na bazi majoneze – koja se sviđa baš svima.

Četvrtak  – gado gado

Gado gado je indonezijsko nacionalno jelo – svojevrsna salata sastavljena od svježeg i kuhanog povrća, kuhanih jaja i prženih komadića tofua ili tempeha, a koje se poslužuje s preljevom na bazi kikirikija.

Ime gado u indonezijskoj se kulturi odnosi na jelo koje se konzumira bez riže. Uistinu, u njemu nema te opšteprisutne žitarice. Umjesto toga obično sadrži kuvani krumpir, mahune, klice graha, špinat i slično povrće. Imamo recept!

Petak – salata s kuvanim krumpirom i tunom

Tuna iz konzerve izuzetno je fleksibilna i ukusna namirnica. Sljubiti je možete s različitim izvorima ugljikohidrata – od riže do tjestenine. Mi vam za danas predlažemo finu kombinaciju s kuhanim krompirom koja se prelijeva toplim temeljcem i koji joj daje nevjerovatnu sočnost. Evo što morate napraviti.

Subota – pečeno voće sa sladoledom

Voće i sladoled savršeni su par, a pogotovo ako slasno ljetno voće prvo ispečete na roštilju ili gril tavi. Upotrijebiti možete voće koje imate na raspolaganju poput bresaka, marelica, šljiva, trešanja…

Nedjelja – salata od piletine i povrća

Ako želite ukusno i zasitno jelo koje obiluje bjelančevinama, u salatu dodajte i nešto pečene piletine koju ste kupili već pečenu u trgovini ili vam je ostala od nekog prijašnjeg ručka.

Sljubite je s finim sezonskim povrćem, a za dodatnu dozu volumena i zasitnosti dodajte i malo kuhane kvinoje, bulgura ili kus-kusa, prenosi Dnevnik.hr.

 

Izvor: Nezavisne / Dnevnik.hr

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni ljubavni horoskop: Koga očekuju strasti, a koga iskušenja

Urednik

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više