Magazin

In vino veritas (24): Da li su vam zaista potrebne određene čaše za određena vina

U marketima postoji ogromna ponuda različitih vinskih čaša. Navodno, tu su posebne čaše za Bordeaux, pa za Pinot Noir, ali i za Chardonnay i tako u nedogled.

U jednom takvom trenutku svaki priseban kupac se zapita da li mu uopšte treba specijalna čaša za svako novo vino koje nabavi? Na to pitanje odgovor je uvijek negativan, iako će vas mnogi samoproklamovani vinski stručnjaci ubjeđivati kako određene čaše zasigurno pospješuju užitak ispijanja vina. Mi kažemo da će svako vrhunsko vino zadržati svoj izuzetan ukus u svakoj čaši.

Uzrok postojanja silnih čaša za vino je marketing. Klaus Ridel iz istoimene kompanije koja se bavi proizvodnjom čaša je 1971. godine smislio genijalan način koji će mu pomoći da proda više svojih proizvoda namjenjenih za ljubitetelje vina, a to je bila specijalna serija Riedel Sommelier. Ta prva serija se sastojala od deset čaša različitog oblika koje su bile namjenjene za različita vina. Ridel je tvrdio da će čaša pomoći ljubiteljima da osjete svaku aromu, a da će oblik čaše uputiti vino baš u onaj dio usne duplje gdje će se piće najbolje iskusiti. Čaše su naravno prodate u ogromnom broju.

Međutim, članak u Gourmet Magazinu iz 2004. je pobio Ridelovu tvrdnju. U njemu je pisalo da su naučna istraživanja vršena u Evropi i SAD-u pokazala kako su argumenti o značaju čaša besmisleni. „Vašem mozgu nije bitno odakle dolazi ukus u vaša usta, i istraživači znaju ovo već trideset godina“, tvrdi Linda Bartošuk sa Jejl univerziteta. Dakle, iako su Ridelove čaše uistinu lijepe, one neće puno pomoći da npr. Pinot Noir bude boljeg ukusa samo zato što ga pijete iz čaše za Pinot Noir umjesto iz obične.

U svakom domu bi trebalo da postoji dva seta vinskih čaša – jedan set visokih i uskih čaša za šampanjac i set jednostavnih, standarnih vinskih čaša koje su podjednako dobre i za crno i za bijelo vino. U suštini, koje god čaše da odaberete nećete puno pogriješiti, ali je vrlo bitno da ona ima grlo. Postoje divne vinske čaše i bez grla, ali gore spomenute su mnogo bolje za kušanje vina i djeluju mnogo formalnije. Postoje i izvjesne praktične prednosti, a jedna od njih je da sigurno nećete ugrijati vino kada čašu pridržavate za grlo.

 

Piše: Draško Bojić
Izvor: Vinepair, Decanter, Wine Folly / divina.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Ovi znakovi će se do kraja godine obogatiti, evo i kako

Urednik

Ovo su tri najnepristojnija horoskopska znaka

Urednik

Hrvati izabrali predstavnika na „Evroviziji“

Urednik

Ovi horoskopski znaci su rođeni da budu bogati: Provjerite da li ste među njima

Urednik

Veliki nedeljni horoskop za period od 26. februara do 3. marta

Urednik

Približava se Vaskršnji post: Evo za koliko dana počinje – pridržavamo se ovih pravila

Urednik

Ljudi rođeni u ovom znaku su najbolji učitelji

Urednik

Hljebomati u istarskim gradovima: Vlada im zabranila rad nedjeljom, a oni osmislili novu biznis ideju

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 27. februara

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više