Magazin

In vino veritas (26): Merlot za početnike

Za Merlot se često smatra da je sjena Cabernet Sauvignonu. Pitate se zašto? Zato što je jeftin industrijski Merlot doveo do loše reputacije, ali došlo je vrijeme da se poravnaju računi – Merlot je postalo prvoklasno vino.

Ne samo da zahtijeva veliko poštovanje u vinskom svijetu, već se može veoma dobro kombinovati i sa hranom. Zaboravite hvaljeni bordoški Cabernet Sauvignon i skupocjeni burgundijski Pinot Noir, Merlot je trenutno najzasađenija sorta u Francuskoj. Otac joj je Cabernet Franc, a majka Magdeleine Noire des Charentes. Grožđe ima tanku kožicu koja je osjetljiva na terroir, ali ima jednu prednost u odnosu na Cabernet – sazrijeva i do dvije nedjelje ranije, a tokom kišne žetve, jedna nedjelja može značiti mnogo.

VAŽNE REGIJE: Francuska (~243.000 hektara), Italija (~113.000 hektara), SAD (~22.000 hektara), Australija (~16.000 hektara), Čile (~10.000 hektara), Argentina (~5000 hektara)

 

KARAKTERISTIKE

Voće: zrela trešnja, malina, šljiva
Ostalo: grafit, cedar, duhan, vanilija, karanfil, kafa
Hrast: da, obično odležava 8-12 mjeseci
Tanini: srednje izraženi
Kiselost: srednje izražena
Alkohol: 12-15%

 

OKUS

Crveno voće, lagani tanini i završetak su karakteristike Merlota. Ali Merlot nije samo glatko vino. Ono je pomalo kameleon zbog načina uzgoja, ali i zbog podneblja gdje se proizvodi. Merlot iz hladnijih regiona u svojoj strukturi ima više tanina i zemljanih/biljnih nota kao što su duhan i katran. Neka vina sa ovakvih područja se često pogrešno smatraju za Cabernet Sauvignon, a to su Francuska, Italija i Čile. Klasični primjer francuskog Merlota dolazi sa desne obale Bordoa – St. Emilion, Pomerol i Fronsac. U Merlotu iz toplijeg podneblja se više osjeti voće, a manje tanini.

Neki proizvođači koriste učestalije tretmane sa hrastom koji traju i do 24 mjeseca kako bi obezbijedili vinu više strukture. Područja na kojima se ovakvo vino proizvodi su Kalifornija (Paso Robles i Napa), Australija i Argentina.

 

MERLOT SA HRANOM

Merlot se dobro uklapa sa raznovrsnom hranom zbog niskih tanina i srednje izraženih kiselina. Dobro se kombinuje sa piletinom i drugim vrstama laganijeg mesa, kao što je slabo začinjena pačetina, pogotovo ako je vino manjeg alkohola i izražene voćnosti. Dobro se kombinuje još i sa pečenim paradajzom, pečenom pačetinom i telećim kotletima. Ne ide dobro uz ribu niti zeleno povrće, osim ako nije uzgajano ili pripremano na poseban način. Takođe, začinjena hrana će najvjerovatnije zasjeniti iznijansirane ukuse vina.

 

 

Piše: Draško Bojić 

Izvor: divina.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Od davnina se čuva kao amajlija: Ova biljka donosi sreću i novac

Urednik

Žene potroše 6 mjeseci života samo birajući šta će da obuku

Urednik

Sunčani maj donosi pojačane alergije: Stiže sezona lipe

Urednik

Najpošteniji ljudi rođeni su u ova tri horoskopska znaka: Za njih je data riječ svetinja

Urednik

Ove biljke nisu dobro društvo za ruže

Urednik

Kako da kokice budu kao iz bioskopa? Tajna je u jednom sastojku

Urednik

Ova tri znaka su „osuđena“ na veliki uspjeh i novac

Urednik

Zašto rernu ne treba ostavljati otvorenu nakon pečenja

Urednik

Šta se dešava sa tijelom ukoliko spavate manje od šest sati

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više