Sigurno ste čuli da konzumiranje jedne jabuke dnevno može da vam obezbedi zdrav život i spreči odlazak kod lekara. Iako nam je danas potpuno jasno da na zdravlje utiču mnogobrojni faktori, zdravstvene prednosti ovog voća nikako ne bi trebalo da zanemarimo…
Jabuke mogu da igraju značajnu ulogu u smanjenju rizika od hroničnih bolesti i podržavanju celokupnog zdravlja. Višestruke studije otkrivaju da je konzumacija jabuka dobra za vas i da može da bude korisna za gotovo svaki deo vašeg tela, što znači da jedna jabuka dnevno može zaista da pomogne da doktora držite podalje.
Jabuke su pune korisnih nutrijenata, a posebno su bogate vlaknima u poređenju s nekim drugim voćem. Zbog svoje jedinstvene mešavine vitamina, minerala, spojeva i hranljivih materija, jabuke su pokazale da pomažu u regulaciji težine, smanjenju rizika od dijabetesa, očuvanju zdravlja mozga i srca, pa čak i zdravlju zuba.
Znate li zašto je dobro da pojedete jednu jabuku svaki dan?
Jabuke mogu da vam pomognu ako želite da smršate
Jabuke su korisne na mnogo načina, a jedna od njihovih prednosti je obezbeđivanje hranljivih materija koje mogu pomoći u mršavljenju ili regulaciji telesne težine. Prema izveštaju objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, utvrđeno je da konzumacija celih jabuka pomaže u smanjenju apetita. Smanjenje apetita može doprineti kontroli telesne težine, jer ako se osećate siti, verovatno ćete unositi manje kalorija. Drugi izveštaj iz časopisa American College of Nutrition navodi da polifenoli, prirodni antioksidans koji se nalazi u jabukama, mogu pomoći pri mršavljenju, pa čak imati i efekte protiv gojaznosti.
Mogu da pomognu u smanjenju rizika od dijabetesa
Još jedna znanstveno potkrepljena zdravstvena korist konzumacije jabuka je moguća sposobnost smanjenja rizika od dijabetesa. Prema studiji objavljenoj u Food & Function, jedenje jabuka ili krušaka povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 – tačnije do 18% smanjenja rizika. I ne samo to, već je čak i jedenje samo jedne porcije jabuke ili kruške nedeljno povezano sa smanjenjem rizika od 3%. Govoreći o polifenolima koji mogu pomoći u kontroli telesne težine, izveštaj objavljen u Nutrition Bulletin navodi da su ti biljni spojevi koji se nalaze u jabukama povezani sa zaštitom od stanja poput dijabetesa i bolesti srca.
Sadrže kvercetin, hemikaliju koja potencijalno može da podrži zdravlje mozga
Jabuke sadrže posebnu vrstu polifenola pod nazivom kvercetin, pigment koji se nalazi i u mnogim drugim vrstama voća i povrća. Osim što jabukama daje intenzivnu boju, kvercetin može da doprinese vašem zdravlju na različite načine. Utvrđeno je da kvercetin ima antioksidativna svojstva, što znači da može pomoći vašem telu u borbi protiv oštećenja izazvanih oksidativnim stresom kako starite. To može pomoći kod smanjenja upalnih procesa, a posebno u borbi protiv Alchajmerove bolesti i demencije, navodi časopis Foods. Pored ovih dobrobiti za zdravlje mozga, kvercetin se koristi zbog svojih antikancerogenih, antiinflamatornih i antivirusnih svojstava, a takođe može potencijalno pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih problema.
Mogu da poboljšaju zdravlje vašeg srca
Dodavanje nekoliko jabuka u vašu ishranu može učiniti više od zadovoljavanja vaših čula – takođe može doprineti zdravlju vašeg srca. Prema studiji iz 2019. godine objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, osobe sa blago povišenim holesterolom koje su konzumirale dve jabuke dnevno smanjile su nivo LDL ili „lošeg“ holesterola i poboljšale dilataciju krvnih sudova, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Mogu da snize krvni pritisak
Ako želite da svoj krvni pritisak dovedete u zdravije granice, konzumacija jedne jabuke dnevno možda je najjednostavniji način da to postignete. Studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Scientific Reports otkrila je da hrana bogata flavanolima, uključujući jabuke, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Osim što pomažu u snižavanju pritiska, časopis Molecules navodi da flavanoli mogu imati i antikancerogena, antiinflamatorna i antivirusna svojstva.
Mogu da poboljšaju vašu crevnu floru
Zdrava probava i zdrav imunološki sistem počinju na istom mestu – u vašim crevima. Srećom, redovna konzumacija jabuka može pomoći u jačanju korisnih crevnih bakterija. Prema studiji iz 2017. godine objavljenoj u časopisu Nutrients, konzumacija različitih vrsta jabuka, uključujući Pink Lady, Golden Delicious i Renetta Canada, povećala je populaciju korisnih Actinobacteria u crevima ispitanika. Actinobacteria je poznata kao jedna od glavnih komponenti mikrobiote i neophodna je za celokupno zdravlje i ravnotežu creva.
Jabuke mogu da pomognu u zaštiti zdravlja vaših zuba
Prema studiji iz 2018. godine objavljenoj u časopisu PLoS One, iako konzumacija jabuka ne uklanja plak sa zuba, ona smanjuje održivost bakterija u ustima, potencijalno održavajući zube zdravijima i manje sklonima propadanju tokom vremena.
Mogu da vam poboljšaju dah
Umesto da odmah zgrabite četkicu za zube nakon obroka bogatog belim lukom, pokušajte da pojedete jabuku. Studija iz 2016. godine objavljena u časopisu Journal of Food Science otkriva da jedenje jabuke nakon konzumacije belog luka može značajno da smanji enzime u luku koji izazivaju loš zadah. Ko bi rekao da jabuka ima višestruke koristi za oralnu higijenu?
Izvor: Naxi.rs