Magazin

Kako da napravite najbolje ćevape i pljeskavice za 1. maj

Bliži se 1. maj i nezaobilazno roštiljanje u prirodi, pa se valja pripremiti za tu priliku Zato vam donosimo zanimljive recepte kako da napravite najbolje ćevapčiće i pljeskavice.

Za dobre ćevape i pljeskavice potrebno vam je dobro meso. Gotovo roštilj meso koje možete nabaviti u prodavnicama, čak i ako je kvalitetno, nikad ne može biti toliko dobro kao kad ga sami napravite. Evo nekih recepata i trikova za savršeno meso s roštilja.

Ako sami hoćete da napravite roštilj meso, biće vam potrebna mašina za mlevenje ili, ako nemate mašinu, zamolite da vam meso samelju u mesari. Meso za roštilj potrebno je isjeći na krupnije kocke, zatim ga samljeti dva puta.

Prije nego što ga sameljete drugi put, meso bi trebalo da izmijesite rukama, kako bi se smjesa“ dobro vezala“, a prema nekim starim receptima trebalo bi dodati i ovčiji loj, jer masnoća dobro vezuje meso. Međutim, ako je meso masnije, to će biti dovoljno.

Sve to trebalo bi da uradite dan ranije, jer je najbolje da smjesa odstoji preko noći prije nego što bude spremna za pečenje.

Što se tiče vrste mesa, postoje razne kombinacije. Možete probati samo s junetinom, međutim, poznavaoci kažu da je najbolje kad dodate još neku vrstu mesa. Evo nekih prijedloga.

Uzmite 500 grama junećeg i po 250 grama svinjskog i ovčijeg mesa. Ili, 500 g junetine i samo 250g svinjetine ili ovčetine.

Od začina su nezaobilazni so i mljeveni biber, a druge začine možete dodati ako hoćete da meso dobije specifičan ukus. U tu svrhu možete u smjesu dodati malo peršuna u prahu, a mnoge roštiljdžije dodaju crni ili bijeli luk. Preporuka je da u smesu dodate dva do pet odsto (od težine mesa) veoma sitno isjeckanog crnog luka. Začine možete dodati između prvog i drugog mljevenja.

Neki majstori dodaju i prezlu, odnosno, samleven stari hljeb, kako bi meso imalo bolju teksturu. Naravno, ako pravite za sebe, ne želite da dobijete na količini već na kvalitetu, pa nećete dodati više od 5 do 10 odsto.

Mali trikovi

U dio pripremljene smjese možete naknadno da dodate dimljenu slaninu ili neko drugo suvo meso i tucanu ljutu papriku. Tako ćete dobiti gurmanske uštipke ili pljeskavice, u zavisnosti od toga kako želite da oblikujete meso.

Ćevapčiće možete praviti rukama, koje je pre toga potrebno nauljiti ili možete uzeti plastičnu flašu. Najbolje je upotrijebiti flašu od dva litra, tako što ćete izrezati samo gornju trećinu. Kesu sa smjesom gurnite u tako napravljen lijevak i gurajte smjesu kroz otvor. Dobićete ćevape savršenog oblika, samo treba da odredite dužinu.

Tokom pečenja preporučujemo da nabavite nekoliko grančica svježeg ruzmarina i malo maslinovog ulja. Grančicu ruzmarina umočite u maslinovo ulje i premažite meso dok se peče, ali tek pošto se uhvatila korica, odnosno, kad je već skoro pečeno, piše Telegraf.

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedjeljni horoskop od 19. do 25. maja 2025.

Urednik

Kriza srednjih godina: Mit ili znak da se nešto dublje dešava?

Urednik

Najviše milijardera je rođeno u ovom znaku horoskopa

Urednik

Cvijeće koje voli jako sunce i uspijeva i na 40 stepeni

Urednik

Odličan i prirodan način da uklonite korov iz svoje bašte

Urednik

Prati ih dobar glas: Tri horoskopska znaka s najboljom reputacijom

Urednik

Koliko kafa dnevno smijemo popiti? Evo šta kažu ljekari

Urednik

Neodoljivi kolač sa višnjama

Urednik

Od davnina se čuva kao amajlija: Ova biljka donosi sreću i novac

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više