Magazin

Kako ojačati imunitet?

Doktor specijalista Eva Pavić iz KBC-a Zagreb istakla je koje bismo namirnice trebali izbjegavati da ne bismo narušili imunitet te čime možete očvrsnuti vaše tijelo i imuni sistem.

Doba godine u kojem je pojava virusnih oboljenja, viroza, gripe i koronavirusa, sve češća savršen je trenutak da se naoružamo znanjem o namirnicama koje nam na putu prema snažnom imunitetu mogu biti najbolji saveznici.

Na temu kako ojačati svoj imunitet, a kako ga izbjeći njegovo narušavanje ishranom koja šteti zdravlju, razgovaralo se s Pavićevom, dijetičarkom iz KBC-a Zagreb, u kojem organizuje i vodi Dijetičko nutricionističko savjetovalište.

Dr specijalista Pavić, inače i dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetičara, u razgovoru za „Tportal“ naglasila je važnost konzumiranja lokalnih sezonskih namirnica te stavljanje fokusa na raznovrsnost u ishrani. Naime upravo sezonska hrana obiluje mikronutrijentima koji su nam neophodni da bi naš organizam bio u stanju oduprijeti se stresu i bolestima.

Jogurt za jači imunitet

„Istraživanja su pokazala da većina Evropljana ne konzumira preporučenu količinu voća i povrća od pet porcija dnevno pa se kao učinkovito rješenje u očuvanju zdravlja imunološkog sistema preporučuje promijeniti prehrambene navike i jesti zdravije. Ključan je stabilan i uravnotežen unos esencijalnih vitamina i minerala (cink, selen, vitamin C i D), uključujući antioksidante i prirodne zaštitne bioaktivne tvari koje se nalaze u hrani’, rekla je pa preporučila namirnicu koja posebno pogoduje jačanju imuniteta.

Nastavila je:

„Poznato je da jogurt može uticati na opšte poboljšanje otpornosti tijela. Tačnije, pokazalo se da laktobacili iz jogurta poboljšavaju imunitet time što pridonose formiranju specifičnih antitijela tokom infekcija, kao i normalizaciji propusnosti crijevne sluznice.“

Vitamin C u jesenjem i zimskom periodu uživa veliku popularnost te mnogi kreću u nabavku namirnica koje njime obiluju, kao i dodataka ishrani.

Dijetičarka je pojasnila da je njegov učinak uistinu vrlo bitan jer je upala jedan od glavnih uzročnika simptoma tokom virusne infekcije, a ovaj vitamin je snažan antioksidant koji djeluje protivupalno i štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima u vazduhu.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni ljubavni horoskop: Koga očekuju strasti, a koga iskušenja

Urednik

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više