Magazin

Kako smanjiti upotrebu telefona?

Mobilni telefoni su se uvukli u skoro svaku poru našeg života, pa i nije tako lako ograničiti njihovu upotrebu.

Međutim, ako biste željeli bar smanjiti korišćenje telefona u svakodnevnom životu, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u tome. Vjerovatno će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na to, ali trebalo bi biti vrijedno truda.

Isključite obavještenja

U većini slučajeva nije potrebno da vas telefon obavještava o svakoj poruci ili promjeni koja se dešava na društvenim mrežama ili mailu. Samim tim, lakše ćete prestati da svaki čas gledate u telefon ako vam obavještenja ne budu stizala. Moguće je i da ćete se osjećati bolje i produktivnije ako budete telefon provjeravali u etapama, a ne konstantno.

Odreknite se telefona za vikend ili na nekoliko sati

Za početak probajte da bar jednom postavite sebi zadatak da od petka do ponedjeljka provedete slobodno vrijeme sa ugašenim telefonom. Možda to zvuči nevjerovatno i nemoguće, ali stručnjaci kažu da je ovo odlična vježba da se odviknete loše navike stalne upotrebe telefona i pronađete nove i zdravije načine kako da provedete vrijeme. Možete probati i sa lakšom verzijom tako što ćete samo odgovarati na poruke i pozive, a ostalo ne treba provjeravati.

Opcija „Ne uznemiravaj“

Većina pametnih telefona ima podešavanje koje omogućava da ograničite upotrebu određenih aplikacija tokom dana. Recimo, možete da ograničite obavještenja i pozive samo na određeni dio dana. S druge strane, tokom noći možete ugasiti mobilni telefon, osim ako ne očekujete važan poziv, poput poziva nekoga od članova porodice koji nisu s vama.

Obrišite aplikacije koje vam ne trebaju

Višak aplikacija, nesređene ili identične fotografije, te nepotrebni mailovi koji vam stižu oduzimaju mnogo vremena. Jedan od savjeta je da se odjavite sa svih mailova za koje ne želite da vam obavještenja stižu dnevno ili nedjeljno, kao i odvojite vrijeme da obrišete nepotrebne fotografije te da ih sortirate.

Koliko god vam se činilo da će trebati vremena da sve to uradite, kasnije će vam biti neuporedivo lakše da funkcionišete.

Uklonite aplikacije o kojima ste zavisni s početnog ekrana

Vjerovatno se pitate kako će vam pomoći uklanjanje aplikacija o kojima ste zavisni s početnog ekrana? Ipak, one će na taj način biti malo teže dostupne i neće vam biti stalno pred očima, tako da ćete ih i manje koristiti.

Nemojte držati telefon uz krevet

Beskonačno listanje po društvenim mrežama, poput Facebooka, Instagrama, YouTubea ili uopšte pretraživanje interneta, može se loše odraziti na vaše zdravlje. Zbog toga se savjetuje da se ne dovodite u takvu opasnost pa bi možda bilo dobro da prije odlaska na spavanje telefon ostavite nešto dalje od kreveta.

Evo nekoliko znakova da ste možda zavisni od telefona:

  • uzimate telefon svakog trenutka kada ste sami ili vam je dosadno,
  • trošite sve više vremena koristeći telefon,
  • budite se nekoliko puta tokom noći kako biste provjerili telefon,
  • osjećate se anksiozno i uznemireno kada ne možete da dođete do telefona,
  • upotreba telefona ometa vas na poslu, školi i sl.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Mjesečni horoskop za mart

Urednik

Ovu su finalisti „Pesme za Evroviziju“

Urednik

Jutarnja navika koju svi imaju najopasnija je za zdravlje žene

Urednik

Stalno ste umorni? Evo razloga zašto, jedan je bar lako riješiti

Urednik

Otkrivamo najbolji ljubavni savjet za svaki horoskopski znak!

Urednik

Ovi znakovi će se do kraja godine obogatiti, evo i kako

Urednik

Ovo su tri najnepristojnija horoskopska znaka

Urednik

Hrvati izabrali predstavnika na „Evroviziji“

Urednik

Ovi horoskopski znaci su rođeni da budu bogati: Provjerite da li ste među njima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više