Magazin

Kantarion – biljka kao prirodna pomoć za najrazličitije bolesti

Kantarion ili gospina trava, od davnina je poznata biljka u narodnoj medicini kao prirodna pomoć za najrazličitije bolesti.

Raste na pašnjacima, livadama, kamenitim liticama, a cvjeta od maja do kraja avgusta, u zavisnosti od podneblja. Bogat je gvožđem, eteričnim uljima, karotenom, kolinom i vitaminom C.

Kantarion sadrži melatonin i sprečava razgradnju serotonina

Kako su poremećaji raspoloženja sve češći, tako je i posljednjih godina kantarion učestalije predmet naučnih istraživanja. Studije potvrđuju da hiperforin, važan sastojak kantariona, uništava mikrobe i sprečava razgradnju serotonina – hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Na taj način ova ljekovita biljka bi mogla da ublaži simptome poremećaja mentalnog zdravlja i učini dosta za opšte blagostanje.

Iz kantariona je izolovan i melatonin, hormon koji se prirodno luči tokom sna. Zbog toga se čaj ili preparati od kantariona često koriste kao prirodna pomoć kod nesanice.

Širok spektar primjene: Šta su rekle studije o mogućim dejstvima na razne segmente zdravlja

Kantarion daje dobre rezultate i kao pomoć kod gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezene i bešike, opekotina, hemoroida i upalnih stanja. Najznačajnija aktivna komponenta, hipericin, djeluje antibakterijski i antivirusno i smiruje upalne procese u organizmu.

Studije objavljene u časopisu Cochrane Database of Systematic Reviews pokazale su da je ekstrakt kantariona u mnogim slučajevima jednako efikasan kao standardni antidepresivi blagog do umjerenog dejstva, ali sa značajno manje nuspojava.

Pored toga, neka istraživanja ukazuju da kantarion može da ima povoljan uticaj i na hormonsku ravnotežu kod žena, naročito u periodu menopauze, ublažavajući simptome poput valunga, nervoze i nesanice. Upravo zbog toga ga mnogi stručnjaci preporučuju kao prirodnu podršku u ovom životnom razdoblju.

Kako se koristi kantarion

Kantarion se koristi u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula, tableta, čak i vaginaleta.

Čaj od kantariona priprema se tako što se kašičica suvog cvijeta i lista biljke prelije sa 200 ml ključale vode, ostavi poklopljeno 10 minuta i pije nekoliko puta dnevno.

Ulje kantariona djelotvorno je za primjenu kod nekih rana, opekotina, hemoroida i osipa, osim kod osoba čija koža je sklona iritacijama. Nemojte bez prethodne probe aplikovati ulje kantariona ni na zdravu ni na oštećenu kožu. Kantarionovo vino koristi se za poboljšanje varenja.

Pored svih poznatih koristi, neka istraživanja ukazuju i na potencijal kantariona u usporavanju razvoja malignih ćelija, mada ovakvi efekti još nisu potpuno potvrđeni kliničkim studijama.

Upozorenja i moguće interakcije

Iako je kantarion prirodni preperat sa dugom istorijom korišćenja, njegova primjena zahtjeva oprez. Aktivne supstance ubrzavaju razgradnju pojedinih lijekova u jetri, pa se tako smanjuje njihovo dejstvo. Zbog toga se ne preporučuje kombinovanje kantariona sa antidepresivima, lijekovima za srce, lijekovima protiv zgrušavanja krvi, kao ni sa kontraceptivnim pilulama. Može da umanji njihovu efikasnost.

Takođe, osobe koje koriste terapiju za HIV ili lijekove za transplantaciju organa (imunosupresive) treba da izbjegavaju upotrebu kantariona.

Još jedno važno upozorenje: kantarion povećava osjetljivost kože na sunce, pa se ne preporučuje izlaganje jakom suncu nakon konzumiranja preparata od ove biljke ili nakon mazanja kantarionovim uljem, prenosi Telegraf.

Izvor : Telegraf

BONUS VIDEO

Slični članci

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova tri znaka doživjeće veliki preokret do kraja nedjelje !

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više