Nadolazeći novogodišnji dani idealni su za zimske delicije poput kuvanog vina.
Iako mnogi piju kupovno, na otvorenom, kuvanje vina kod kuće stvara posebnu atmosferu – a daje i pravi zimski miris. Bilo da ćete se u tome prvi put okušati ili već imate iskustva u kuvanju vina, podsjetićemo vas na nekoliko malih, ali važnih stvari koje pritom treba imati na umu.
Kvalitet i vrsta vina
Za pripremu kuvanog vina najbolje je koristiti srednje kvalitetno, suvo ili polusuvo vino. Vino ne mora biti skupo, ali treba imati dobar okus jer je ono baza napitka. Najčešći izbor je crno vino (suvo ili polusuvo). Previše slatka vina mogu učiniti napitak preslatkim kada se dodaju šećer i začini, pa njih izbjegavajte.
Najbolja crna vina za kuvanje su merlot, cabernet sauvignon, syrah (shiraz) i zinfandel. Idealna su crna vina s blagim voćnim notama jer se dobro slažu sa začinima poput cimeta, klinčića i narandže.
Bijelo vino je posebno popularno u nekim evropskim zemljama i obično se priprema s medom i citrusima. Najbolje je koristiti suvo ili polusuvo, s voćnim ili cvjetnim notama, a preporučuju se rizling, pinot grigio i sauvignon blanc.
Iako se rjeđe koristi, može se koristiti i rose vino koje može biti zanimljiva varijacija za blaži i lakši okus.
Od začina koji pojačavaju okus koriste se cimet, klinčići, anis, đumbir i kardamom. Od voća se koriste naranče, limuni i jabuke, a od zaslađivača šećer, med ili smeđi šećer.
Šta izbjegavati?
Izbjegavajte preskupa vina – skupe boce bolje je ostaviti za uživanje u izvornom obliku. Jako slatka vina poput desertnih biće će preslatka za kuvano vino. Vina s previše tanina mogu dati gorak okus kada se zagrijavaju.
Izvor: Nezavisne