Magazin

Koje povrće smijemo, a koje ne bismo smjeli da zamrzavamo?

Kada govorimo o zamrzavanju povrća i čuvanju u zamrzivaču, važno je znati da se ne priprema i ne čuva na isti način u zamrzivaču sve povrće.

Pored navedenog, treba znati da se za neke vrste povrća ne preporučuje čuvanje u smrznutom stanju.

Svježe i sjeckano povrće

Neke vrste povrća treba samo oprati, isjeckati i spakovati u zamrzivač. Za njih je i zamrzavanje i odmrzavanje uglavnom prosto i jednostavno.

U povrće koje ne treba posebno tretirati prije zamrzavanja spadaju crni luk i paprika. Poželjno je ovo povrće isjeckati, dobro spakovati u kese pa smjestiti.

Naročito je važno crni luk dobro spakovati (najbolje u duple kese), kako jak miris ne bi prešao na ostale namirnice u zamrzivaču.

Blanširano povrće

Povrće prije pakovanja u zamrzivač uglavnom treba blanširati. Blanširanje se vrši tako što se oprano povrće potopi u vruću vodu nekoliko minuta (2-5 minuta). Poslije blanširanja, povrće treba ohladiti i spakovati u plastične kutije ili kese, pa smjestiti u zamrzivač.
Za sljedeće povrće stručnjaci (nutricionisti) tvrde da ga treba blanširati: boranija, brokuli, grašak, kukuruz, paradajz, prokelj, spanać, zeleniš za kuvanje…

Kuvano povrće

Prije zamrzavanja treba skuvati sljedeće namirnice (povrće) : bijela repa, tikva, paškanat, sladak krompir, mrkva (pire od mrkva)… Poslije kuvanja, kada se ohladi, ovo povrće se pakuje u kese ili nešto slično.

Ukoliko se mrkva ne skuva i ne napravi od nje pire, nije preporučljiva za čuvanje u zamrzivaču (ni cijela ni sjeckana).

Šta ne treba zamrzavati

Neke vrste povrća ne treba čuvati u zamrzivaču zato što gube i oblik i korisne sastojke pa poslije odmrzavanja prosto nisu za uporebu.

Nikako ne treba zamrzavati sljedeće povrće: cveklu, šargarepu, karfiol, krastavac, plavi paradajz, zelenu salatu, praziluk, krompir, rotkvice, tikvice i špargle.

Ostale napomene i savjeti

Važno je napomenuti da je povrće poželjno čuvati do šest mjeseci zamrznuto u zamrzivaču. Duže od šest mjeseci u zamrzivaču se mogu čuvati boranija, brokoli, grašak, paradajz i paškanat, ali najviše do 12 mjeseci. Predugo čuvanje namrnica u zamrzivaču (više od 12 mjeseci) nije preporučljivo, jer se gube korisni sastojci a neke namirnice mogu biti i štetne po zdravlje poslije tolikog čuvanja u smrznutom stanju.

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Ovaj znak horoskopa neka se pripremi, uskoro mu stiže ogromno bogatstvo

Urednik

Koliko su poskupjeli automobili u posljednjih deset godina

Urednik

Doktor otkriva najbolje vrijeme za doručak i večeru ako želite da smršate

Urednik

Mjesec je ušao u Lava: Tri znaka su na udaru

Urednik

Šta Tesla nikada nije jeo i zašto je imao toliko energije – usprkos nespavanju?

Urednik

Prolazite kroz težak period? Ovi savjeti će vam pomoći da pronađete mir!

Urednik

Sve se mijenja od svetog Jovana: Ova tri znaka će blistati u punom sjaju

Urednik

Koje cvijeće se sadi u januaru i februaru?

Urednik

Tajni trik za meku i svježu posteljinu bez upotrebe omekšivača!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više