Magazin

Krađe dokumenata na ljetovanjima su česte: Evo šta treba da uradite ako ostanete bez pasoša i novca

Počela je sezona ljetovanja, a gubitak ili krađa pasoša i novca nažalost nije neuobičajna situacija.

Rizik od krađa je povećan u toku turističke sezone, zbog čega se preporučuje da u vozilima ne ostavljate dokumenta, kofere, torbe i ostale vrijedne stvari.Bez dokumenata, posebno pasoša, nije moguće nastaviti putovanje niti se vratiti u svoju zemlju.

Šta ako ostanete bez pasoša?
O krađi ili gubitku dokumenata odmah obavijestite policiju zemlje u kojoj se nalazite i obavezno tražite da vam izdaju potvrdu o gubitku.

Vodite računa o tome da u nekim zemljama mogu da odbiju da vam izdaju potvrdu ukoliko ne znate broj pasoša, vozačke dozvole ili lične karte, odnosno dokumenta koji ste izgubili. Zato obavezno pred putovanje zapišite sebi negde te podatke, a preporučljivo je da sa sobom nosite i fotokopije pasoša i ličnih dokumenata.

Nakon prijave policiji, uputite se u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo vaše zemlje kako biste dobili putni list sa kojim možete da se vratite u zemlju. Sa tom listom ne možete da putujete u drugu zemlju, već isključivo možete da se vratite samo u zemlju koja je vaše zvanično prebivalište.

Povedite računa i o tome da je u nekim zemljama neophodna i viza, a taj problem možete takođe da riješite u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Ne brinite ukoliko ste ostali bez svih novčanih sredstava i nemate novca da se vratite u zemlju jer postoji način da vam prijatelji ili porodica uplate novac na račun diplomatsko-konzularnog predstavništva koje će vam potom isplaiti novac na ruke.

Šta ako vam ukradu novac i platne kartice?
Ukoliko ste izgubili novac ili platnu karticu, pored prijave policiji, obavezno prvenstveno prijavite krađu i banci koja vam je izdala karticu.

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Ruski astrolog: Ova 4 znaka imaće sreću kakva dolazi jednom u 100 godina

Urednik

Ako želite da imate najljepše ruže u bašti zapamtite ove trikove!

Urednik

Pitali smo stručnjake: Da li novac investirati, štedjeti ili oročiti?

Urednik

Žene koje mogu sve: Rođene u ova četiri znaka su definitivno najsposobnije

Urednik

Imate osjećaj da vam vrijeme leti? Evo kako da ga usporite

Urednik

Evo zašto biste svakoga dana trebali da popijete čašu crnog vina

Urednik

VIDEO / Ova plaža je proglašena za najljepšu na svijetu

Urednik

Nedjeljni horoskop od 22. do 28. jula

Urednik

Zašto neki ljudi pričaju u snu?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više