Lisabon je poznat po svojoj bogatoj kulturi, zadivljujućoj arhitekturi, brdovitom pejzažu i, naravno, hrani. Ako ste ikada posetili portugalsku prestonicu, znate da njene ulice počinju da mirišu na slatku vanilu rano ujutru, dok pekari pripremaju serije peciva, uključujući čuveni pastel da nata.
Sada, ovaj grad konačno dobija kulinarsko priznanje koje zaslužuje, jer je nedavno proglašen najboljom kulinarskom destinacijom Evrope na godišnjoj dodeli World Culinary Awards, održanoj u Dubaiju, prenosi Travel + Leasure.
Lisabon je pobedio druge značajne gastronomske gradove kao što su Pariz, London, Barselona, Firenca, Beč i Kopenhagen. Pobednici se biraju od strane kulinarske zajednice, industrijskih stručnjaka i potrošača, u skladu sa zvaničnim pravilima organizacije.
„Ovo je priznanje kvaliteta gastronomije po kojoj je Lisabon dobro poznat i nagrada koja podstiče sve profesionalce koji je održavaju živom. Lokalna ekonomija je sve više prepoznatljiv faktor za grad Lisabon, a gastronomija u velikoj meri doprinosi kvalitetu turizma u Lisabonu“, rekao je gradonačelnik Lisabona, Karlos Moedas, u saopštenju za medije podeljenom sa magazinom Travel + Leisure.
Gastronomska scena Lisabona ističe se svojom raznolikošću, obuhvatajući ne samo različite tipove kuhinje i porekla, već i kvalitet hrane. Grad se može pohvaliti sa sedamnaest restorana sa jednom i dve zvezdice prema Mišelin vodiču, uključujući svetski poznata mesta kao što su Alma i Belcanto, koji su nedavno uvršteni među 50 najboljih restorana na svetu. Lisabonske kafeterije i pekare takođe su prepoznate u 2024 Global Tastemakers Awards magazina Food & Wine, što je još jedan dokaz kulinarske veštine ovog grada.
U Lisabonu nije teško pronaći odličan obrok. Njegove mnogobrojne cervejarias, lokalni restorani koji služe svežu ribu i plodove mora uz širok izbor piva, uvek su odličan — i pristupačan — izbor za brz obrok, voljen i među lokalnim stanovništvom. (Ljubitelji piva bi trebalo da posete muzej piva u srcu grada na Praça do Comércio.)
Još jedan portugalski grad osvojio je nagradu za najbolju rastuću kulinarsku destinaciju Evrope, a to je Porto. Drugi po veličini grad u Portugalu, smešten na obalama reke Douro, poznat je po svojoj vrhunskoj vinskoj sceni i jedinstvenom kulinarskom nasleđu, gde posetioci mogu uživati u Mišelin odobrenim vrhunskim gastronomskim iskustvima, kao i u autentičnim jelima poput srdačnog sendviča Francesinha i Cachorrinho-a, vrste hot-doga.
Među pobednicima u Severnoj Americi su Le Bernardin iz Njujorka, kuvara Erika Ripera, koji je proglašen najboljim restoranom, i Los Anđeles, koji je proglašen najboljom kulinarskom destinacijom.
Izvor: Naxi.rs