Magazin

Ljuske od jaja ne bi trebalo da bacate: Posebno ako ne želite da vam uvenu biljke!

Prije nego što odlučite da bacite ljusku od jajeta, treba da znate da je ona veoma korisna za biljke. Iako je ovo stari trik, za koji su znale i naše bake, moguće je da nisu znale šta stoji iza ove prakse i kako to ljuska jajeta pomaže biljkama…

Botaničar Frank McDonough preporučuje dodavanje zdrobljene ljuske jaja svim biljkama u kojima se kućni kompost koristi kao đubrivo.
On ističe da je domaći kompost bez ljuske previše kiseo za baštu, a visoka kiselost može da smanji način na koji biljka preuzima hranljive materije i negativno utiče na useve. Takođe, možete koristiti kreč koji se može kupiti u poljoprivrednoj radnji, ali je upotreba ljuski potpuno besplatna.

Primarni sastojak ljuske je kalcijum karbonat, koji je posebno efikasan protiv truleži posle cvetanja. Na primer, kod paradajza može se pojaviti voda ili tamne mrlje na dnu ploda, što će na kraju izazvati truljenje. Ovo se ne može ispraviti kada se jednom dogodi.

Dovoljno je samo staviti ljusku jajeta u zemlju, ali ako želite da proradi što pre, bilo bi dobro da je očistite, iseckate i osušite da se što pre raspadne u zemlji.

Kompanija Alabama Cooperative Extension otkrila je da posipanje jedne do dve kašike ljuske jajeta u prahu utiče na koren biljke i daje još bolji efekt od ljuske u zemlji.

Iako se ljuska može koristiti na različitim biljkama, poljoprivredni stručnjaci kažu da je posebno dobra za paradajz, koji je posebno podložan truleži na kraju cveta i može koristiti dodatni kalcijum. Ljuske takođe pomažu u snižavanju pH vrednosti zemljišta i stvaraju alkalniju sredinu, što je poželjno za biljke kao što su patlidžan, paprika, karfiol, brokoli i lisnato povrće.

Ipak, ne treba preterivati. Pošto je potrebno izvesno vreme da se krljušti razgrade, primena đubriva iz ljuspica u bašti ili sobnim biljkama je samo dva puta godišnje, odnosno u proleće i jesen.

Nemojte dodavati ovo đubrivo biljkama koje vole kiselinu, kao što su borovnice. Biljke kao što su planinski lovor, pieris i azaleje takođe spadaju u ovu kategoriju.

Izvor: Naxi.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Ruski astrolog: Ova 4 znaka imaće sreću kakva dolazi jednom u 100 godina

Urednik

Ako želite da imate najljepše ruže u bašti zapamtite ove trikove!

Urednik

Pitali smo stručnjake: Da li novac investirati, štedjeti ili oročiti?

Urednik

Žene koje mogu sve: Rođene u ova četiri znaka su definitivno najsposobnije

Urednik

Imate osjećaj da vam vrijeme leti? Evo kako da ga usporite

Urednik

Evo zašto biste svakoga dana trebali da popijete čašu crnog vina

Urednik

VIDEO / Ova plaža je proglašena za najljepšu na svijetu

Urednik

Nedjeljni horoskop od 22. do 28. jula

Urednik

Zašto neki ljudi pričaju u snu?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više