Magazin

Najzdraviji način da spremite jaja

Jaja su mnogima omiljeni dio doručka, ili nekog drugog obroka, a osim toga, stavljaju se u veliki broj jela, te bez njih ne možemo da zamislimo našu ishranu.

Kajgana, jajne na oko, kuvana – mnoštvo je načina spremanja ove namirnice, ali, stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji način.

Prema istraživanju objavljenom u The Journal od Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrijednost ako se konzumiraju kuvana. Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 odsto, zbog čega se i osjećamo sitim.

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Pomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje bjelanceta i žumanceta u vruću, ali ne kipuću vodu i kuvanje do tri minuta. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate so, jer će ona uzrokovati razvodnjavanje bjelanceta.

Jaja su dobar izvor biotina, koji je važan hranjivi sastojak koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Takođe je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.

Jedno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko tijelo moglo da iskoristi 91 % proteina u kuvanim jajima, u poređenju sa samo 51% u sirovim jajima. Smatra se da do ove promene prilikom varenja dolazi, jer toplota uzrokuje strukturne promene u proteinima jaja.

U sirovim jajima veliki proteinska jedinjenja odvojena su jedna od drugih i spojeni su u složene, uvijene strukture. Kada su proteini kuvani, toplota prekida slabe veze koje ih drže u formi.

Proteini tada stvaraju nove veze s ostalim proteinima oko sebe. Te nove veze u kuvanom jajetu lakše su za vaše tijelo.

Dakle, kraće i manje vrele metode kuvanja uzrokuju manju oksidaciju holesterola i pomažu u zadržavanju većine hranjivih sastojaka u jajima. Iz tog razloga pečena u rerni, u obliku fritate i kuvana (tvrda ili meka) jaja mogu biti najzdravija za jelo.

Ovi načini pripremanja takođe ne dodaju nikakve nepotrebne kalorije.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Najpametniji ljudi rođeni su u ova tri horoskopska znaka

Urednik

Svi pravimo istu grešku: Otkriveno koliki je rok trajanja zimnice

Urednik

Ubedljivo najbolja vježba za stomak, leđa i noge

Urednik

Datum rođenja može pokazati kada će vam se desiti najvažnije stvari u životu

Urednik

Bundeva: Favorit sezone koji jača naš imunitet

Urednik

Kako oplemeniti i urediti iznajmljeni stan ili sobu

Urednik

Supermjesec u Ribama donosi preporod: Dobro se spremite za ova iznenađenja

Urednik

Najljepše jesenje cvijeće za baštu i terasu: Kako da vam hrizanteme cvjetaju što duže

Urednik

Pet trikova za savršeno čisto staklo na rerni!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više