Nar je poznat kao bogat izvor antioksidansa i vlakana, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i doprinose zdravlju probavnog sistema. Zahvaljujući ovim sastojcima, nar može doprineti očuvanju zdravlja srca, jačanju imuniteta i poboljšanju opšteg blagostanja organizma.
Evo nekih detaljnije objašnjenih zdravstvenih prednosti nara:
1. Prepun je antioksidansa
Voće je uglavnom bogato antioksidansima, a nar je najbolji primer za to. U njemu se nalazi nekoliko različitih antioksidanata, a neki od njegovih mikronutrijenata, kao što je vitamin C, deluju kao antioksidansi, kao i antocijanini, biljna jedinjenja koja mu daju boju. „U svakoj porciji soka od nara ima čak 700 mg polifenolnih antioksidanata“, kaže sportski dijetetičar Roksana Ehsani iz Majamija. „Prethodna istraživanja su otkrila da sok od nara ima čak i veću antioksidativnu moć od crvenog vina, soka od grožđa ili zelenog čaja.
2. Dobar je izvor vlakana i polifenola dobrih za creva
Dijetalna vlakna su jedan od najmoćnijih hranljivih sastojaka koji se nalaze u pločici, pri čemu svaka šoljica sadrži čak sedam grama, dok su dnevne potrebe odrasle osobe za vlaknima (oko 25 g dnevno za žene i 38 g za muškarce, prema Akademija za ishranu i dijetetiku).
3. Podržava zdravlje srca
Neki kažu da određena hrana podseća na organe čije funkcije podržavaju. Na primer, orasi su korisni za zdravlje mozga i pomalo liče na ljudski mozak. Slično tome, nar, koji pomalo liči na srce, podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Postoji nekoliko načina na koje nar može da zaštiti vaše srce, kaže Kulp, a između ostalog povećava dobar HDL holesterol i snižava nivo lošeg LDL holesterola, kao i krvni pritisak. Isto tako, ispijanje soka od nara takođe može poboljšati protok krvi i smanjiti šanse za anginu. Nar takođe poboljšava zdravlje arterija sprečavajući nakupljanje plaka i može pomoći da se preokrene sužavanje arterija poznato kao ateroskleroza.
Pošto je nar povezan sa poboljšanjem nekih faktora rizika za srčana oboljenja, oni mogu da smanje rizik od jednog od vodećih uzroka smrti, kaže Sindi Čou, registrovani dijetetičar iz Santa Monike u Kaliforniji. Nar se takođe može boriti protiv upale, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.
4. Može da poboljša kontrolu šećera u krvi
Voće sadrži prirodne šećere, uključujući nar, iako je na listi voća sa najmanjim sadržajem šećera. Dakle, mogu li ljudi sa dijabetesom da konzumiraju nar? Uvek je važno prvo da se konsultujete sa svojim lekarom, ali u mnogim slučajevima, kaže Kulp, ljudi sa dijabetesom mogu da jedu ovu namirnicu — i imaju koristi od nje.
„Studije na životinjama i ljudima pokazale su da nar može da poboljša nivo šećera u krvi natašte kod onih sa dijabetesom“, objašnjava Kulp. „Takođe može da snizi hemoglobin A1C, što je mera kontrole šećera u krvi“, dodala je za Real Simple.
Izvor: Naxi.rs