Magazin Pročitajte još

Neobičan hobi i ljubav prema kolekcionarstvu: Brano je vlasnik najdužeg fiskalnog računa

Dok ih neko možda i ne pogleda, a drugi bace odmah po izlasku iz prodavnice ima i onih koji svaki fisklani račun čuvaju, prebrojavaju se i ostavljaju ga u posebnu kutiju. Upravo takav je i Brano Živković iz Svilajnca koji ima sve primjerka od trenutka kad su mu izdali prvi fiskalni račun, pa sve do dana danšnjeg.

Ja svakog dana kući u svoju kolekciju donesem bar jedan račun. Kada bi svako čuvao ovakve račune, glavobolja bi bila znatno manja. Znalo bi se gdje se novac troši, što bi knjigovođe rekle šta je ušlo, a šta izašlo od prometa. Ja sam sve moje fiskalne račune složio po godinama, od trenutka kada su zakonom obavezali zanatnilije 2006. godine. Svaki taj račun ja upisujem u svoju karticu u kojoj se može vidjeti kada je legla penzija, kada sam nešto kupio, a kada prodao. Nema greške, sve crno na bijelo stojji, rekao je kolekcionar Brano.

U svojoj privatnoj kolekciji čuva račune stare i preko 20 godina, ali ono što ovu kolekciju čini posebno bogatom jeste nesvakidašnji primjerak koji se rijetko viđa. Znajući za njegovu ljubav prema kolekcionarstvu i prema fiskalnim računama prijatelj mu je poklonio pravi “dragulj”.

FOTO: RINA

– On se nakupovao u prodavnici, popriličan broj artikala a račun mu je bio više od 40.000 dinara. Kada mu je radnica sve to sabrala i odštampala fiskalni račun bio je dug jedan metar i 95 centimetara. Poklonio mi je taj džinovski račun od skoro dva metra koji se rijetko viđa i to je poseban eksponat u mojoj kolekciji – dodao je Živković, prenosi Blic.

FOTO: RINA

Međutim, ovaj čovjek neobičnog hobija ima još mnogo toga čime može da se pohvali. U dvorištu njegove kuće parkirani su stari seoski plugovi koji imaju posebno značenje.

– Sačuvao sam ih od zaborava, vraćaju me u lijepa vremena kada sam u svom selu orao njive i bavio se poljoprivredom. Moja majka je na taj način prehranila porodicu i radovi u polju bez ove sprave bili su nezamislivi. Ako je neko u svom domaćinstvu imao volove sa kojima je ove plugove mogao da povuče da bi dublje zaorali, onda je to značilo da je pravi gazda – zaključio je Brana.

 

 Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Ljudi rođeni u ovom znaku su najbolji učitelji

Urednik

Hljebomati u istarskim gradovima: Vlada im zabranila rad nedjeljom, a oni osmislili novu biznis ideju

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 27. februara

Urednik

Sve im je pod konac: Rođeni u ovih pet znakova uvijek drže do urednosti, haos ih izluđuje

Urednik

Ovo su najbolji komplimenti za svaki horoskopski znak

Urednik

Ova tri horoskopska znaka se najbolje ljube

Urednik

Bioskopski hit „oživio“ pjesmu iz 2004. godine

Urednik

Najčešće mane horoskopskih znakova

Urednik

Zbog ovoga ćete odmah prestati da pakujete hranu u prazne kutije od sladoleda

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više