Magazin

Nutricionistkinja otkrila koja alkoholna pića je najopasnije piti za vrijeme praznika

Tatjana Popović, nutricionista iz Srbije, znajući da u prazničnoj sezoni veliki broj ljudi konzumira znatno više alkoholnih pića nego tokom drugih mjeseci u godini, objasnila koja pića su manje, a koja više štetna.

Brojna istraživanja dovode alkohol u vezu sa oko 60 različitih dijagnoza, gdje se pokazalo da što se više konzumira alkohol, veći je i rizik od razvoja bolesti.

– Konzumiranje alkohola sa sobom nosi brojne zdravstvene rizike, a samo neki od tih rizika su visok krvni pritisak, insulinska rezistencija, bolesti srca i jetre, moždani udar i neke vrste kancera. Osim toga, postoji i potencijalni rizik povećanja tjelesne težine, zato što alkohol sprečava organizam da sagorijeva masti. Dakle, osim što je kaloričan, alkohol uzrokuje i glad, te smanjuje osjećaj sitosti – navela je Popovićeva

Svjetska zdravstvena organizacija ne postavlja posebna ograničenja po pitanju količine alkohola, budući da svi dokazi ukazuju na to da je najbolje uopšte ne konzumirati alkoholna pića. Ipak, koje piće možete izabrati ako poželite da se opustite za praznike?

– Crveno vino predstavlja najbolji izbor jer sadrži antioksidans resveratrol, koji štiti kardiovaskularni sistem. Predlažem da uvijek birate što kvalitetnije vino. Na drugom mjestu se izdvajaju bistra, žestoka alkoholna pića poput džina i votke, zbog niskog sadržaja šećera. Možete ih kombinovati sa mineralnom vodom i svježim limunovim sokom. Ova kategorija pića se takođe smatra najboljim izborom za one koji su na restriktivnom režimu ishrane sa ciljem da smršaju – navodi Popovićeva, piše Žena Blic.

Dodaje da za razliku od crvenog vina, bijelo vino (i šampanjac) ima daleko manje antioksidanasa, ali i viši sadržaj šećera, zbog čega se nalaze na trećem mjestu.

– Iako se ljudi često odlučuju za pivo, radi se o piću koje se pravi od žitarica, sadrži gluten i kvasac, te na taj način remeti prirodnu crijevnu floru i podstiče razvoj kandide – poručila je.

Koji je najgori izbor?

– Kokteli sadrže najveću količinu šećera, kao i drugih vještačkih sastojaka. Prave se sa šarenim sirupima koji su veoma nezdravi, kao i u kombinaciji sa brojnim vrstama alkoholnih pića, sa ciljem da što brže dovedu do osjećaja omamljenosti, tj. pijanstva – navela je.

Najčešće su i najpovoljniji u kafićima i klubovima, te, iako izuzetno nezdravi, budu broj jedan izbor za većinu mladih ljudi.

 

 

Izvor: Žena Blic

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni ljubavni horoskop: Koga očekuju strasti, a koga iskušenja

Urednik

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više