Magazin

Od 2024. kreće ogromna promjena oko punjača za mobilne, laptope, tablete…

Od 2024. godine svi mobiteli, tableti i kamere moraće imati jednak punjač, poznat i kao USB-C. To postaje standard u EU i svi će mu se morati prilagoditi.

Podsjetila je na to današnjom objavom i Evropska komisija.

Ova odluka, na kojoj godinama radi i za koju se zalaže SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan, donesena je prije nekoliko godina. No, proizvođači su dobili vremena za prilagodbu. Vijeće EU dalo je konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i ostale elektroničke uređaje još ranije.

“Više neće biti potrebno kupovati punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedjet će novac i vrijeme te doprinijeti smanjenju elektroničkog otpada”, izjavio je prošle godine Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine.

Promjena tokom cijele 2024. godine

Novo pravilo ne stupa na snagu odmah 1.januara. Proizvođači i prodavači imaju još vremena za prilagođavanje.

“Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u EU morat će biti opremljeni USB-C priključkom za punjenje. Od proljeća 2026. obveza će se proširiti i na prijenosna računala”, objavio je Europski parlament u listopadu.

Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalni fotoaparati, slušalice i slušalice s mikrofonom, konzole za videoigre i prijenosni zvučnici, e-čitači, tipkovnice, miševi, prijenosni navigacijski sustavi, slušalice i prijenosna računala koja se mogu puniti kabelom morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom”, detaljno opisuje EK.

Apple se već prilagodio

USB-C utori su najčešći i najstandardniji način punjenja i spajanja mobitela i druge elektroničke opreme. No, popularni iPhone ima drugačiju vrstu utora. Oni su već ove godine u EU počeli prodavati mobitele s USB-C utorom.

Krajem 2021. godine, kad je ova odluka objavljena, izrazili su zabrinutost.

“Ostajemo zabrinuti da će striktna regulacija kojom se nalaže jedan tip konektora gušiti inovacije umjesto da ih potiče, što će zauzvrat štetiti potrošačima u Europi i širom svijeta”, poručili su iz Applea.

 

Izvor: 6yka.com

BONUS VIDEO

Slični članci

Hljebomati u istarskim gradovima: Vlada im zabranila rad nedjeljom, a oni osmislili novu biznis ideju

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 27. februara

Urednik

Sve im je pod konac: Rođeni u ovih pet znakova uvijek drže do urednosti, haos ih izluđuje

Urednik

Ovo su najbolji komplimenti za svaki horoskopski znak

Urednik

Ova tri horoskopska znaka se najbolje ljube

Urednik

Bioskopski hit „oživio“ pjesmu iz 2004. godine

Urednik

Najčešće mane horoskopskih znakova

Urednik

Zbog ovoga ćete odmah prestati da pakujete hranu u prazne kutije od sladoleda

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 20. februara

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više