Magazin Pročitajte još

Pčelar otkriva kako da prepoznate lažni med, pogledajte vrh tegle i sve će vam biti jasno

Znamo koliko je med zdrav. I znamo da postoje različite vrste istog. I znamo da ne znamo baš koji za šta najbolje služi, ali ne sigurno ne znamo da prepoznao pravi, prirodni med od lažnog.

Akreditovani pčelar i apiterapeut Žarko Stepanović otkrio je sve o medu tokom gostovanja u Jutarnjem programu TV Prva. Med je odavnina poznat po svojim lekovitim dejstvima, a Stepanović je podronije objasnio koje bolesti možemo da izlečimo konzumacijom određene vrste meda.

– Hronične respiratorne bolesti, digestivne, sve moguće bolesti liječi. Med je jako dobar prije svega za kardiovaskularna oboljenja, cirkulaciju, za poboljšanje pamćenja, za organe za varenje, dobar je i za spoljnu upotrebu, ako se opečete medom to natapkajte, ali obavezno med nakvasite jer se ne oslobađaju ljekovite materije ukoliko se ne nakvasi – rekao je on.

Nakon toga je raspršio zabludu o pergi u medu kao najzdravijem sastojku.

– Perga i pčelinji polen imaju sličan sastav, perga se cijeni više jer se prerađuje tek u košnici, u mednom saću i dodaje se još mnogo toga, tako da u tom smislu je ona bogatija. Ali kada se analiziraju sastavi jednog i drugog proizvoda, onda je to mala razlika. Na primjer, i perga i polen sadrže penicilin, gljivice, kvasce, samo što je manji broj u pčelinjem polenu nego u pergi – istakao je.

Pročitajte još:

Nema najboljeg meda, ali bi šumski mogao da se okarakteriše kao najljekovitiji. Otkrio je i koja vrsta meda liječi koji zdravstveni problem, prenosi Kurir.

– Nema najboljeg meda, svaki prirodni med je ljekovit, samo što je razlika sastava i različite namjene za korišćenje. Bagremov med je lagan, dobar je za organe za varenje, kao sedativ, perfektan je za skidanje kilaže, to je mnogima nepoznato. Supena kašika svaki drugi dan, ako se dobro fizički izborite, uzmite kašiku meda rastvorenu u dva-tri decilitra vode, jednostavno kilaža polako odlazi, nevjerovatno je kako djeluje. Livadski med je veoma dobar, on je poznat po ljekovitosti za kardiovaskularna oboljenja. Sa koprivom je najbolji za prostatu, a inače razni dodaci se kombinuju sa medom, ali sam med po sebi je veoma ljekovit, zbog toga što u njemu ima sve što je potrebno organizmu. Šumski ili crni med ima 30 puta više minerala od drugih vrsta meda, veoma je koristan, može se reći da je on najljekovitiji – navodi pčelar Stepanović.

Ipak, ono što predstavlja veliki problem jeste razlikovanje pravog, prirodnog meda od falsifikata. Iako je veoma teško napraviti razliku, apiterapeut Žarko Stepanović kaže da je ipak moguće i daje smjernice.

– Nije problem samo u falsifikovan medu, problem je ustanoviti da li je on falsifikovan. Postoji jedna hemijska metoda, ona je najpouzdanija, da se jedna trećina meda stavi u teglicu i dvije trećine metanola, alkohola, to se izmućka. Ako na površini teglice nema nikakvih primjesa onda je to čist med, ako se pojavi bilo kakva sumnjiva materija onda je falsifikat. Problem je u tome što se pčele liječe neodgovarajućim lijekovima. Postoje pčelinje bolesti koje treba lečiti odgovarajućin lijekovima, dozom, a nažalost, evo još uvek kod nas se upotrebljavaju neki nedozvoljeni lijekovi i med postaje toksičan.

Pojasnio je i kako se koristi pčelinji otrov, jedan od veoma ljekovitih i korisnih pčelinjih proizvoda.

– Pčelinji otrov se koristi utrljavanjem na bolno mjesto, ako se radi o donjem dijelu utrljava se na lumbalni dio kičme i na oboljela mjesta. Ako je gornji dio tela onda u gornji dio kičme i ramena, na branhijalne nerve -poručio je.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Šta mjesec rođenja otkriva o ženama

Urednik

Trik za sočniju lubenicu: Kombinujte je s ovim voćem za još više osvježenja (VIDEO)

Urednik

Jednostavan način da brzo spakujete kofer

Urednik

Ovi horoskopski znakovi doživjeće uspjeh nakon 50. godine

Urednik

Starinski trik: Uz pomoć jednog sastojka odjeća u iz ormara će mirisati mjesecima

Urednik

U ovoj državi prosječna plata je pet hiljada evra

Urednik

„Najčudniji“ događaj ovog ljeta desiće se 21. jula: Drastične promjene doživjeće tri znaka

Urednik

Deset zanimljivih činjenica o ljudskom mozgu!

Urednik

Pogledajte prvi zvanični trejler za film “Gladijator 2“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više