Magazin

Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža

Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.

1. Crvena paprika

Sadržaj vitamina C: oko 118 mg po jednoj šolji seckane paprikeCrvena paprika je pravi rekorder kada je u pitanju vitamin C – jedna šolja sadrži više nego dvostruko od male pomorandže. Osim toga, bogata je vitaminom A, koji doprinosi zdravlju očiju i koži. Zbog svoje sočne teksture i blagog slatkastog ukusa, crvena paprika je odlična i sveža i termički obrađena. Može se puniti, seći na štapiće i jesti uz humus, ili dodati u jela poput fajita i raznih paprikaša.

2. Brokoli

Sadržaj vitamina C: oko 102 mg po šolji kuvanog brokolija

Brokoli je mnogo više od dodatka testenini ili supi – on je prava nutritivna bomba. Pored visokog sadržaja vitamina C, bogat je vlaknima, vitaminom K i folatom, pa tako doprinosi zdravlju srca, krvnih sudova i ćelija. Najčešće se priprema kuvan ili pečen u rerni, a odličan je i u stir-fry jelima ili jednostavno preliven maslinovim uljem, belim lukom i parmezanom.

3. Kelj

Sadržaj vitamina C: oko 93 mg u 100 g sirovog kelja (oko 1,5–2 šolje)

Kelj je jedna od najpopularnijih lisnatih zelenih biljaka, poznat kao superhrana. Osim što sadrži više vitamina C od pomorandže, bogat je vlaknima, magnezijumom, vitaminom K i antioksidansima. Ove hranljive materije jačaju imunitet, podržavaju zdravlje kostiju i srca. Kelj se može dodati u smutije, testenine, variva ili koristiti kao podloga za salate. Posebno je ukusan kada se “izmasira” maslinovim uljem ili ispeče kao hrskavi čips.

4. Prokelj

Sadržaj vitamina C: oko 75 mg po jednoj šolji svežeg prokelja

 

Iako mnogima nije omiljeno povrće iz detinjstva, prokelj je pravo blago za zdravlje. Osim vitamina C, sadrži vlakna, folat, vitamine A i K, a doprinosi boljem varenju i jačanju imuniteta. Može se peći u rerni sa maslinovim uljem i začinima, dodati u salate ili sitno seckan koristiti za pripremu sveže, hrskave salate sa limunom i parmezanom.

5. Spanać

Sadržaj vitamina C: oko 60 mg u ¾ šolje kuvanog spanaća

Spanać je odlično povrće koje se može dodavati u smutije, supe, variva, omlete, testenine i salate. Osim vitamina C, sadrži gvožđe, kalcijum, vitamin K i magnezijum, pa tako doprinosi zdravlju krvi, kostiju i nervnog sistema. Posebno je značajan za osobe na biljnoj ishrani, jer vitamin C iz spanaća pomaže apsorpciju biljnog gvožđa koje se inače slabije iskorišćava u organizmu.

Izvor: Naxi.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova tri znaka doživjeće veliki preokret do kraja nedjelje !

Urednik

Trikove za uređenje doma: Odbacite pravilo „manje je više“

Urednik

Najčešće modne greške koje svi pravimo pri kombinovanju boja odjeće

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više