Magazin

Psiholog savjetuje kako da budete dobar roditelj tinejdžeru

Poznato je da tinejdžeri misle da su najpametniji i da već sve znaju te zbog toga ne podnose savjete drugih ljudi, naročito roditelja. Osim za tinejdžere, ovo vrijedi i za mladiće i djevojke generacije Z koji su u ranim dvadesetim. Ali, ponekad mali savjeti mogu biti od velike pomoći.

Studija iz decembra 2023. vezana za roditeljstvo i odgoj pokazala je da je moguće natjerati tinejdžere i dvadesetogodišnjake da cijene neželjene savjete roditelja, ali samo ako je komunikacija dvostrana. Psiholog Whitney Waugh za New York Post rekla je da ova tehnika djeluje, ali ključno je saslušati djecu.

„Roditelji koji žele učinkovito podržati svoju djecu na prelazu u mladu odraslu dob, mogu to učiniti tako da prvo potvrde njihov stav o određenoj stvari. Mladi će ljudi vjerojatno bolje prihvatiti savjete svojih roditelja ako se osjećaju viđenima i slušanim, a ne kontrolisanima“, objasnila je Waugh.

Dodala je da je roditeljstvo doživotna avantura koja ne završava kada djeca napune 18 godina i odu na fakultet.

Istraživači sa Univerziteta California-Riverside utvrdili su da mladi generacije Z često prihvataju roditeljske savjete, ali samo ako vjeruju da se poštuje njihova sloboda i autonomija.

Istraživanje provedeno na 194 odrasle osobe u dobi od 18 do 25 godina utvrdilo je da mladi prihvataju savjete, ali samo ako roditelji podržavaju njihovu autonomiju.

Waugh kaže da slušanje problema odrasle djece može pomoći roditeljima da zaobiđu neke od zamki „helikopterskog“ roditeljstva. Takođe ističe da je važno izbjegavati konstantno davanje savjeta.

„Teško je biti roditelj jer osjećate svaku negativnu emociju koju osjeća vaše dijete, a vaša reakcija je da uskočite sa savjetom. Ipak, pretjerano podržavanje djece u područjima koja su već savladala može rezultirati oštrom i neželjenom reakcijom“, pojasnila je, prenosi Index.hr.

Napominje da ovo djeci šalje poruku da nisu dovoljno sposobna koliko bi trebale biti u ovoj dobi. Zbog toga se osjećaju kao da uvijek moraju biti savršeni i živjeti prema standardima roditelja, što može uticati na njihov uspjeh u budućnosti.

„Ako djecom stalno upravljaju roditelji, teško će ostvariti svoj puni potencijal i biti nezavisna“, rekla je Waugh.

Dakle, iako mladi često odbijaju savjete, istraživanja pokazuju da se to može promijeniti pomoću dvostrane komunikacije i razumijevanja.

 

 

Izvor: Index.hr

BONUS VIDEO

Slični članci

Hljebomati u istarskim gradovima: Vlada im zabranila rad nedjeljom, a oni osmislili novu biznis ideju

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 27. februara

Urednik

Sve im je pod konac: Rođeni u ovih pet znakova uvijek drže do urednosti, haos ih izluđuje

Urednik

Ovo su najbolji komplimenti za svaki horoskopski znak

Urednik

Ova tri horoskopska znaka se najbolje ljube

Urednik

Bioskopski hit „oživio“ pjesmu iz 2004. godine

Urednik

Najčešće mane horoskopskih znakova

Urednik

Zbog ovoga ćete odmah prestati da pakujete hranu u prazne kutije od sladoleda

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 20. februara

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više