Ukusna poslastica koja se lako priprema.
Sastojci:
2 jaja
200 g šećera
250 ml mlijeka
100 g maslaca
250 g brašna
50 g kakaoa
1 prašak za pecivo
Glazura:
2 kašike šećera
3 kašike mlijeka
50 g maslaca
3 kašike mljevenih oraha
100 g tamne čokolade
Priprema:
Odvojite bjelanca od žumanaca i bjelanca dobro izmiksajte. U žumanca dodajte maslac i promiješajte mikserom. Dodajte i šećer pa još jednom izmiksajte. U posebnoj posudi pomiješajte suve sastojke – šećer, brašno, kakao i prašak za pecivo. Suve sastojke dodajte u žumanca, malo po malo. Dodajte i mlijeko i malo po malo miksajte. U smjesu dodajte bjelanca i ručno ih umiješajte u smjesu.
Kalup premažite uljem i pospite brašnom. Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Na laganoj vatri otopite maslac, mlijeko, šećer i čokoladu. Na kraju dodajte mljevene orahe i izmiješajte. Vrući biskvit prelijte vrućom glazurom. Ostavite da se kolač ohladi, a zatim ga isijecite i poslužite.
Izvor: Glas Srpske