Danas svi imamo frižider kod kuće, ali to ne znači da treba sve namirnice da skladištimo u njemu. Naprotiv, postoje namirnice kojima nikako mesto nije u frižideru.
Naš prvi instinkt je da ostatke hrane stavimo u frižider da bi duže održali svežinu i omogućili nam da kasnije uživamo u njoj ako ne želimo da je bacimo. To ne bi trebalo da bude slučaj sa svakom hranom koja vam je ostala. Za neke namirnice, poput putera, povrća ili voća, hladno skladištenje je neophodno, ali na niskim temperaturama nekoliko namirnica može izgubiti ukus, ukus, boju i teksturu. Dakle, hajde da saznamo koju hranu treba da prestanete da čuvate u frižideru.
1. Banane
Pošto banane potiču iz tropskih krajeva, ne bi imalo smisla stavljati tropsko voće u hladno okruženje. Banane zahtevaju sobnu temperaturu iz dva razloga: topla temperatura pomaže voću da sazre, a svetlost i vazduh usporavaju proces propadanja.
2. Sveže bilje
Sveže začinsko bilje je teško održavati svežim, a to je zato što se nepravilno skladišti. Bosiljak, majčina dušica, ruzmarin i druge biljke gube ukus i suše se u frižideru. Umesto toga, stavite ih na radnu površinu, van direktne sunčeve svetlosti, u malu čašu sa stabljikama potopljenim u vodu na sobnoj temperaturi.
3. Ulje
Bilo koje ulje, bilo biljno, kokosovo, maslinovo ili druga vrsta jestivog ulja, brzo će se stvrdnuti u frižideru. Biće bolje da ih držite u kuhinji na tamnoj, hladnoj polici. Ulje na bazi orašastih plodova je jedina vrsta ulja koja se može hladiti.
4. Kuvana piletina
Kuvanu piletinu ako stoji u frižideru dva do tri dana može da se pokvari. Ne samo da se ukus menja, već i čuvanje na hladnoj temperaturi kvari teksturu i ukus. Konzumacija kuvane piletine iz frižidera može da dovede u nekim slučajevima trovanja hranom i mnogih drugih problema sa varenjem.
5. Med
Slično kao i ulje, med ima dug vek trajanja i ne kvari se na sobnoj temperaturi. Čuvanje meda u frižideru kristališe ga i otežava njegovo vađenje iz tegle. Držite ih na hladno-tamnoj polici.
6. Nezreli mango
Sirovi mango ne treba da se hladi u frižideru jer hlađenje usporava njihovo sazrevanje. Takođe čini mango tvrdim u teksturi. Preporučljivo je da ga čuvate samo ako je zreo u frižideru da bi bio čvrst, sladak i svež.
7. Kafa
Vlažnost u frižideru može da izazve stvaranje vodenaste kondenzacije, što nije dobro za ukus mlevene kafe ili kafe u zrnu. Umesto toga, čuvajte kafu u hermetički zatvorenoj posudi tako da ostane sveža dok ne dođe vreme da je skuvate.
Izvor: Naxi.rs