Magazin

Sjajan i prirodan način da uklonite korov u svojoj bašti

Baštenski korov je problematičan ne samo zato što kvari izgled bašte, već i zato što se takmiči sa kultivisanim biljkama, krade sunčevu svjetlost, vodu i hranljive materije iz zemlje.

Korov u bašti je neizbežan. Dok neki, poput jestivih listova maslačka, nude određene prednosti, ako ih pustite da se previše šire, lako mogu da izmaknu kontroli. Za tren oka mogu da postanu pretnja drugom cveću, biljkama i povrću, ali i da postanu noćna mora za čupanje i uklanjanje.

Neki korovi čak inhibiraju rast biljaka tako što ispuštaju toksične hemikalije u tlo. Na sreću, sa ovim dosadnim i veoma upornim biljkama može se postupati na ekološki prihvatljiv način – drugim rečima, bez trovanja tla, lokalnih voda, divljih životinja i ljudi.

Na tržištu postoji mnogo komercijalnih proizvoda koji će brzo ubiti korov, ali većina njih sadrži potencijalno štetne hemikalije. Zato posegnite za prirodnim alternativama bez hemikalija i uštedećete novac, a nećete koristiti pesticide.

Jedno od efikasnih rešenja za korov je belo sirće koje većina ljudi ima u domaćinstvu. Prema rečima stručnjaka, kiselina u belom sirćetu ubija korov. Zbog toga je odlično rešenje za plijevljenje vaše bašte.

Belo sirće sa pet odsto sirćetne kiseline može da prodre u membrane biljaka, ubijajući ih od lišća nadole. Sirće stavite u bocu sa raspršivačem, nemojte ga razblažiti i prskajte listove korova tek toliko da ih prekrije, ali ne i da se slivaju niz biljku.

Sirćetna kiselina u belom sirćetu pomaže u isisavanju vode iz korova, što dovodi do njihovog sušenja. Unakrsna kontaminacija može da šteti drugim biljkama, pa pazite da ne prskate po vetrovitom ili kišnom danu i nemojte previše prskati.

Izvor: Naxi.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Preporuke za prehranu u toplim danima koje će vas iznenaditi

Urednik

Oni imaju čistu dušu: Horoskopski znakovi koji šire samo ljubav i dobrotu

Urednik

Ova je biljka lijek protiv glavobolje i grčeva, čisti krv, smiruje živce

Urednik

Fiat predstavlja novu Grande Pandu, proizvodiće se u Srbiji

Urednik

Bijeli mjesec u Blizancima do 11. januara 2025. donosi bitne stvari za ova tri znaka

Urednik

Kako da podesite klimu da troši manje struje?

Urednik

Usvojite ove navike i imaćete mnogo manje šanse za depresiju

Urednik

Opština nagradila najbolje učenike besplatnim ljetovanjem u Herceg Novom

Urednik

Krajem juna dva znaka horoskopa dobiće neočekivani novac

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više