Hrskav, slan i teško mu je odoljeti – čips je mnogima omiljena grickalica.
Ali, ako se to pretvori u svakodnevnu naviku, posljedice za zdravlje mogu biti ozbiljne.
Istraživanje objavljeno u časopisu „The British Medical Journal“ pokazalo je da osobe koje jedu prženi krompir tri puta nedjeljno imaju 20% veći rizik od dijabetesa tipa 2, a one koje ga jedu pet puta nedjeljno čak 27%. Index.hr skreće pažnju na to kako svakodnevna konzumacija čipsa utiče na tijelo.
Debljanje je gotovo neizbježno
Čips je vrlo kaloričan i siromašan vlaknima i proteinima, pa ne daje osjećaj sitosti.
Zbog hrskave teksture lako ga je pojesti previše, a brzo vraća osjećaj gladi, što vodi do prejedanja i nakupljanja kilograma.
Povišen krvni pritisak
Jedna porcija čipsa može sadržavati više od 200 mg natrijuma.
Prekomjeran unos soli povećava krvni pritisak i opterećuje srce i krvne sudove, čime raste rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Veći rizik od dijabetesa
Prženi krompir brzo se probavlja i uzrokuje nagle skokove šećera u krvi.
Često konzumiranje takve hrane povećava rizik od insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, posebno kod osoba sa genetskom predispozicijom, prenosi Nova.
Loša probava i zdravlje crijeva
Zbog nedostatka vlakana čips ne podstiče rad crijeva. Redovno grickanje može dovesti do zatvora i narušiti ravnotežu korisnih bakterija u crijevima, što slabi imunitet i opšte zdravlje.
Uticaj na energiju i raspoloženje
Nakon čipsa šećer u krvi brzo raste, a zatim pada, što uzrokuje umor, nervozu i želju za još hrane.
Taj „rollercoaster“ efekat dugoročno narušava i raspoloženje i nivo energije.
Izvor: Nezavisne