Magazin

Šta se dešava ako pretjeramo sa sladoledom?

Sladoled je mnogima omiljena ljetnja poslastica, od onih fabričkih do onih na točenje. Danas se mogu naći raznih ukusa, ali šta se dešava ako i kada pretjeramo sa sladoledom ili ga jedemo svaki dan?

Tamar Samuels, registrovana dijetetičarka za Jahu je rekla da oklijeva da označi bilo koju hranu (ili učestalost kojom se jede) kao „dobru“ ili „lošu“.

„To može da izazove osjećanja sramote, krivice i straha, što potencijalno može da dovede do nezdravog odnosa s hranom“, rekla je. Osim toga, svako ima svoje prehrambene potrebe koje mogu jako da se razlikuju od osobe do osobe.

I Megi Mihalzik, registrovana dijetetičarka ima sličan stav.

„Ne volim da klasifikujem jednu vrstu hrane kao lošu ili da ste ‘loši’ ako jedete to nešto, ali kao što znamo, postoji hranljivija hrana i manje hranljiva hrana“, rekla je i dodala da je sladoled kalorična hrana s visokim udjelom šećera i masti u kojoj se može uživati ​​u umjerenim količinama. 

Na tržištu postoji mnogo sladoleda s mnogo različitih nutritivnih vrijednosti, stoga je uvijek važno da čitate etikete. Preporučena dnevna granica za unos šećera koju preporučuje Američko udruženje za srce nije veća od 36 g za muškarce i 25 g za žene. A što se tiče zasićenih masti, AHA ne preporučuje više od 13 g dnevno za nekoga na ishrani od 2.000 kalorija dnevno. Tako da jedna porcija sladoleda zauzima cijeli dan i šećera i zasićenih masti.

Registrovana dijetetičarka Еdvina Klark kaže da iako je istina da sladoled ima visok udio zasićenih masti i šećera, on može da bude svakodnevni dio zdrave ishrane.

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Opština nagradila najbolje učenike besplatnim ljetovanjem u Herceg Novom

Urednik

Krajem juna dva znaka horoskopa dobiće neočekivani novac

Urednik

Vanilica u cirkusu: Nasmijte se, ovo nije skrivena kamera

Urednik

Autentične turističke destinacije: Najljepše plaže u Bosni i Hercegovini

Urednik

Ovi horoskopski znaci su „kraljevi“ ljeta

Urednik

Preporučena temperatura za frižider i zamrzivač: Zapamtite ove savjete

Urednik

Za šta je sve sposobna vještačka inteligencija?

Urednik

Bez ovoga se u Jugoslaviji nije išlo u goste: Kilogram kocke, 100 grama kafe i ovaj slatkiš!

Urednik

Ova 4 znaka upoznaće srodnu dušu do kraja juna

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više