Magazin

Šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine?

Za Vaskrs se vezuju brojna pravila, a mnoge zanima šta treba da urade sa čuvarkućom od prošle godine.

Prvo ofarbano uskršnje jaje, po pravilu, trebalo bi da bude crvene boje i ono se naziva čuvarkuća. Čuva se u domu sve do narednog Vaskrsa i vjeruje se da u kuću donosi blagostanje i sreću, pa ga mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama.

Za čuvarkuću se vjeruje da ukućane štiti od bolesti, zla i svega štetnog, a kako na Vaskrs postavljamo novu čuvarkuću mnogi se pitaju šta da rade sa jajetom od prošle godine.

Staru čuvarkuću ne bi trebalo da nastavite da čuvate, ali ni da je bacate u smeće. U nekim krajevima Srbije običaj je da se stara čuvarkuća zakopava u zemlju u dvorištu, bašti ili vinogradu, kako bi štitila zemlju od štetočina, grada i drugih prirodnih nepogoda.

U pojedinim krajevima se ljuska jajeta usitni i daje kokoškama da je pojedu, dok se u nekim drugim čuvarkuća baca preko krova kuće, piše Lepa i srećna.

Jedan od običaja je i da se čuvarkuća pušta niz rijeku jer se vjeruje da tako voda odnosi zlo, bolesti i nesreću koje je čuvarkuća „preuzela“ umjesto ukućana.

U nekim krajevima Srbije čuvarkuća se stavlja u činiju sa vodom, a onda se tom vodom umivaju ukućani, naročito djeca, kako bi bili zdravi i rumeni.

Kako u mnogim gradovima nema rijeka u blizini, mnoge porodice su jaja palile u dvorištima, prenosi Story.

Izvor: Nezasvisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni ljubavni horoskop: Koga očekuju strasti, a koga iskušenja

Urednik

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više