Magazin

Stručnjak otkrio kako se pravilno pere grožđe da bi svi pesticidi nestali

Stručnjaci upozoravaju da je grožđe vjerovatno najteže voće za pranje i uklanjanje bakterija i pesticida. Zato je veoma važno da znate kako se pravilno pere i čuva grožđe.

Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) grožđe je, uz jagode, špinat i kelj, biljka za koju se koristi najviše pesticida.

Takođe, stručnjaci napominju da je ekstremno važno pravilno pranje grožđa prije konzumacije, jer na plodovima ovog voća mogu da se pronađu bakterije kao što su salmonela, listerija i ešerihija koli.

Prvo pravilo je da nikako ne jedete grožđe prije pranja. Drugo, operite samo onu količinu koju ćete odmah pojesti, jer pranje povećava vlažnost ploda i ubrzava kvarenje.

Treće, nije dovoljno samo da grožđe operete vodom iz slavine.

Četvrto, savetuje se da potopite grožđe u posudu sa vodom i dodate dvije kašike sode bikarbone ili alkoholnog ili jabukovog sirćeta.

Ostavite tako najmanje deset minuta, a nakon toga grožđe temeljno isperite hladnom vodom.

Ukoliko želite da ga čuvate u frižideru, bitno je da grožđe prvo ostavite da se prosuši. Potom ga stavite u posudu sa ventilacijom i smjestite u hladniji deo frižidera. Na ovaj način grožđe može da ostane svježe i do tri nedjelje.

Takođe, ne skidajte grančice, jer takoće ovo voće duže ostati sveže, prenosi realsimple.com.

Istine radi, čak i ako sve ovo uradite nema garancija da ste uklonili sve pesticide, a jedini pouzdaniji način je da ogulite kožicu sa grožđa.

Izvor: Espresso

BONUS VIDEO

Slični članci

Samo miljenici sreće imaju magični broj u datumu rođenja

Urednik

Ovo je savršeno vrijeme za brak prema istraživanjima

Urednik

Sjajan trik kako obnoviti izgreban parket

Urednik

Jesen 2024. će biti magična za ova tri znaka: Čekaju ih velike promjene

Urednik

Plaža Tulum u Meksiku: Najlepši bijeli pijesak na svijetu

Urednik

Pet inspirativnih knjiga koje možete da pročitate

Urednik

Nedjeljni horoskop od 16. do 22. septembra

Urednik

Riješite se vlage u kući uz prirodne sastojke i sjajne savjete

Urednik

Priprema tena za jesen u pet koraka

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više