Peršun je najpopularniji začin na svijetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cijele godine (naravno, najbolji je iz vlastite bašte).
Ima delikatesni i osvežavajući ukus i lijepo lišće žarko-zelene boje, zbog čega je nezamjenjiv kao začin ili ukras za jelo.
Toliko smo navikli na peršun, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva.
Grančica peršuna je više od ukrasa na vašem tanjiru.
Ako želite da produžite svježinu ove biljke, a istovremeno ste protivnici zamrzavanja, imamo efikasan i jednostavan način za vas. Pratite uputstva u nastavku.
Kako produžiti svježinu peršuna?
Sipajte u posudu vodu. Dodajte kašiku sode bikarbone. Umočite peršun. Ovako čistite ovu biljku. Poprskajte sirće na dasku za sječenje i obrišite je krpom. Zatim isjeckajte peršun. Stavite papirni ubrus na dno tegla pa stavite peršun.
Čuvajte teglu u frižideru. Možete je držati tamo mjesec dana. Zahvaljujući ovom triku, peršun će zadržati aromu i ukus.
Izvor: Glas Srpske