Magazin Pročitajte još

Zašto bebe često favorizuju jednog roditelja

Bebama su mame obično na prvom mjestu, a tokom procesa odrastanja i sazrijevanja uzimaju u obzir i ostale članove porodice.

Zašto bebe više vole majku?

Neonatolog iz Njujorka dr Dženifer Brag tvrdi da bebe imaju sposobnost prepoznavanja lica prvih nekoliko dana života, rekla je za „Romper“.

„Pri rođenju, bebe mogu da vide, otprilike, 20 do 30 centimetara ispred sebe. Tokom prvog mjeseca života brzo nauče da spoznaju i druga lica. Pokazuju sklonost prema licima članova porodice“, kaže ona.

U toj ranoj fazi, bebama su mame na prvom mjestu, jer je njen glas obično na šta su prvo navikli. Pored glasa, one prepoznaju miris i zvuk, jer se ovi čulni aspekti kod beba razvijaju prije nego vid. Obično se oslanjaju na njih kako bi prepoznali osobe.

„Većina beba razvija sklonost prema majci u periodu od dva do četiri mjeseca. Od rođenja, kombinacija vida, mirisa i zvuka vjerovatno pomaže bebama da razlikuju svoju majku od drugih. Dojenje pruža savršenu udaljenost između maminih i bebinih očiju, a bebe vole da gledaju majčino lice tokom tog procesa“, kaže Brag. „Tako najbolje doživljavaju miris i zvuk majčinog glasa, koji su slušale cijelo vrijeme dok su bile u materici.“

Kako bebe zavole očeve, a onda i ostale članove domaćinstva?

Pažnja vašeg djeteta dijeli se i na druge članove porodice i to dolazi u razvojnom procesu bebe.

„Tokom prvih nekoliko mjeseci života odojčad počinju da komuniciraju. S majkama se obično odvija njihova najčešća interakcija tokom tog razdoblja, a nakon toga stvaraju primarnu privrženost njima“, kaže Brag.

„Ipak, dijete se veže za pojedinca koji najčešće reaguje na njegove znakove komunikacije kao što su plač ili osmijeh, a to možda nije uvijek majka“.

Kako se roditelji povezuju sa bebom?

Ako vi ili vaš partner primijetite da vaše dijete ima veliku sklonost prema drugom roditelju, postoje načini da se zbližite s djetetom. Odgovarajući na njegove znakove komunikacije i interakcije sa vama, uspjećete da se zbližite.

„Najčešći faktor na osnovu kod odojčad razvijaju povezanost prema roditelju vezan je za vrijeme hranjenja bebe „, objašnjava Kuban. „Međutim, sa razvojem motoričkih sposobnosti, načini vezivanja se mijenjaju. Najbolji način da se roditelj poveže sa bebom je preko zajedničke igre. Primjera radi, građenje dvorca od kotkica u kom učestvuju roditelji i dijete od devet mjeseci je najbolji način da se povežete sa njim“, tvrdi stručnjak.

Povezanost roditelja sa bebom gradi se postepeno. Isto kao što je odraslim jedinkama potrebno vrijeme da steknu povjerenju u neku osobu, tako je i bebama neophodan određeni period da vas upoznaju.

 

Izvor: B92

BONUS VIDEO

Slični članci

Ljudi rođeni u ovom znaku su najbolji učitelji

Urednik

Hljebomati u istarskim gradovima: Vlada im zabranila rad nedjeljom, a oni osmislili novu biznis ideju

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 27. februara

Urednik

Sve im je pod konac: Rođeni u ovih pet znakova uvijek drže do urednosti, haos ih izluđuje

Urednik

Ovo su najbolji komplimenti za svaki horoskopski znak

Urednik

Ova tri horoskopska znaka se najbolje ljube

Urednik

Bioskopski hit „oživio“ pjesmu iz 2004. godine

Urednik

Najčešće mane horoskopskih znakova

Urednik

Zbog ovoga ćete odmah prestati da pakujete hranu u prazne kutije od sladoleda

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više