Mača je vrsta zelenog čaja, tako da potiče od iste biljke. Međutim, uzgaja se i obrađuje na specifičan način koji ga razlikuje od običnog zelenog čaja.
Biljke se zaklanjaju od sunca prije berbe da bi se poboljšala boja i smanjila gorčina, a zatim se listovi čaja otkinu, popare i melju u fini prah. Ovaj intenzivan proces znači da je mača generalno skuplja od zelenog čaja. Dok se zeleni čaj pravi umakanjem osušenih listova u vrućoj vodi, mača se pravi miješanjem praha u vrućoj vodi.
Zbog toga, mača ima intenzivniji ukus od zelenog čaja.
Mača takođe pruža veću koncentraciju korisnih jedinjenja, kao što su polifenoli bogati antioksidansima, u poređenju sa zelenim čajem. Istraživanja su pokazala da mača prah sadrži oko 11,3–24,67 mg kofeina po gramu. Porijeklom je iz Kine, ali se sada uglavnom konzumira u Japanu.
Danas je mača popularna širom svijeta.
Prednosti mače
Pozitivno djeluje na upale
Dok sav zeleni čaj ima antioksidante, mača se posebno izdvaja. Svi oblici zelenog čaja su bogati antioksidansima; međutim, mača sadrži do tri puta više antioksidanata od drugih zelenih čajeva.
Može poboljšati funkciju mozga
Mača može da bude od posebne pomoći ujutru jer sadrži dosta kofeina. Ona nadmašuje i druge zelene čajeve u ovoj kategoriji. Zeleni čaj može da sadrži između 11–25 miligrama po gramu (mg/g), dok matcha sadrži između 19–44 mg/g“.
Može promovisati zdravlje srca
Istraživanja pokazuju da je mača korisna za zdravlje srca zahvaljujući L-teaninu, kao i drugom jedinjenju zvanom epigalokatehin galat (EGCG). Studije sugerišu da L-teanin u zelenom čaju može da podstiče zdravlje srca snižavanjem LDL holesterola, otkucaja srca i krvnog pritiska. Takođe se pokazalo da EGCG snižava „loš“ LDL holesterol i poboljšava nivo šećera u krvi.
Izvor: Glas Srpske