Mladi luk je povrće bogato hranljivim materijama koje pruža brojne zdravstvene koristi. Podržava zdravlje očiju, poboljšava varenje, jača srce i kosti, i doprinosi blistavosti kože.
Kada nemate snage da kuvate nešto složeno, svi imamo omiljeno jelo koje se sprema „za čas“. Mladi luk je upravo jedno od tih jednostavnih, ali hranljivih rešenja. Ako do sada niste bili ljubitelj ovog povrća, možda ćete promeniti mišljenje kada saznate koliko je zapravo dobar za vaše zdravlje.
Dobrobiti za vid
Mladi luk sadrži vitamin A, koji je ključan za normalan vid, kao i za zdravlje i snagu očiju. Pored toga, bogat je karotenoidima poput luteina i zeaksantina, koji dodatno štite oči od upala i pomažu u prevenciji makularne degeneracije – bolesti koja može dovesti do gubitka vida.
Pomaže varenje
Mladi luk je često preporučivan kao lagano predjelo, jer podstiče varenje i bogat je vlaknima. Ako imate ozbiljne probleme sa varenjem poput gastritisa, kiseline, zatvora i sličnih stanja, redovno konzumiranje mladog luka može poboljšati rad digestivnog sistema. Vlakna iz mladog luka olakšavaju kretanje stolice, aktiviraju creva i pomažu kod nadutosti.
Preporučuje se osobama sa probavnim tegobama da konzumiraju 20–30 grama mladog luka dva puta dnevno – ujutru i uveče. Možete ga jesti sirovog ili kuvanog, samostalno ili u kombinaciji sa drugim povrćem za ručak ili večeru – samo ga nemojte zaboraviti uključiti u svoju svakodnevnu ishranu.
Za snažnije kosti
Mladi luk je odličan izvor vitamina K, koji igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju. Ovaj vitamin pomaže u vezivanju kalcijuma za kosti, čime se povećava njihova čvrstina i smanjuje rizik od preloma. Osim toga, sadrži i manje količine kalcijuma, fosfora i magnezijuma – minerala koji su neophodni za zdrav rast i regeneraciju kostiju. Redovno konzumiranje mladog luka može doprineti prevenciji osteoporoze, posebno kod starijih osoba i žena u postmenopauzi.
Izvor: Naxi.rs