Magazin

Zašto se novopečenim tatama cijepa odjeća

Običaj cijepanja košulje ili majice očevima nakon što se rodi beba je duboko ukorijenjen u narodu.

Kada vas pozove novopečeni tata na proslavu povodom rođenja djeteta, sigurno ste čuli za narodni običaj da, čim ga vidite, treba da mu pocijepate malo košulje ili majice. Osim što je mnogima zanimljiv i na proslavama ga praktikuju, mnogi nisu sigurni šta ovaj narodni običaj zapravo znači.

Zašto se tati cijepa košulja?

Postoje razna vjerovanja i tumačenja, a neki smatraju da cijepanje stare odjeće predstavlja skidanje starog čovjeka i oblačenje u novog, odnosno predstavlja novu ulogu koja mijenja život.

Postoji i drugo vjerovanje koje je povezano sa starim vremenima kada se mame nisu porađale u porodilištima, već kod kuće, na livadi, u njivi, šumi, kolibi… Nakon rođenja, važno je bilo da se dijete uvije u neki komad tkanine kako bi bilo zaštićeno od hladnoće, a onda bi tata pocijepao svoju košulju i uvijao dijete u to platno.

Ukoliko tata nije bio prisutan tokom porođaja, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se zaustavljao i kojem bi se uzimala košulja ili se cijepalo parče kako bi se beba u to umotala i utoplila.

Jedno od vjerovanja je i da drugi muškarac cijepaju košulju tati kako bi se simbolično dio sreće prenio na njih i kako bi i oni uskoro postali očevi. Slično tome, postoji vjerovanje da, ukoliko vas trudnica povuče za nos, brže ćete ostati u drugom stanju.

Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od vjerovanja da će onaj ko uzme djelić iscijepane košulje dobiti takođe dijete istog pola kao i otac čiju košulju cijepaju, a u nekim drugim krajevima vjerovalo se da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola, prenosi Novosti Magazin.

 

 

Izvor: Novosti Magazin

BONUS VIDEO

Slični članci

Ovi znakovi će se do kraja godine obogatiti, evo i kako

Urednik

Ovo su tri najnepristojnija horoskopska znaka

Urednik

Hrvati izabrali predstavnika na „Evroviziji“

Urednik

Ovi horoskopski znaci su rođeni da budu bogati: Provjerite da li ste među njima

Urednik

Veliki nedeljni horoskop za period od 26. februara do 3. marta

Urednik

Približava se Vaskršnji post: Evo za koliko dana počinje – pridržavamo se ovih pravila

Urednik

Ljudi rođeni u ovom znaku su najbolji učitelji

Urednik

Hljebomati u istarskim gradovima: Vlada im zabranila rad nedjeljom, a oni osmislili novu biznis ideju

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 27. februara

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više