Magazin

Zdrave zamjene i manje porcije da vam praznici ne presjednu

Ove godine praznici su se prilično spojili, 1.maj je tek prošao, a u jeku su pripreme za Vaskrs. Praznična trpeza je povod okupljanja, druženja, radosti, ali i prejedaja. Obzirom da retko ko može umereno da uživa u prazničnoj trpezi, đakonijama, pečenju, pecivu i slatkišima- često se dogodi da dođe do tegoba, nadimanja, gasova, mučnina, nabacivanja po nekoliko kilograma za par dana, a ponekad, kod osetljivih osoba dođe do urgentnih stanja poput napada žučne kese.

„Nije retko ni da se veliki broj pacijenata javlja nakon prazika zbog poremećaja lipidnih parametara u vidu povišenog holesterola i triglicerida, česta pojava je i povećan krvni pritisak i šećer u krvi i pored redovne terapije. Poželjno je hroničnim bolesnicima uraditi kontrolu laboratorijskih parametara baš u ovo doba godine. Kako do svega navedenog ne bi došlo i pokvarilo uživanje sa porodicom i prijateljima ili dovelo do pojave tegoba, ključna reč je svakako umerenost. Ali, to je zaista teško sprovesti ukoliko ne postoji disciplina i zdrav odnos prema hrani“, navodi za Magazin nutricionista Ana Todorović koja kaže da se tokom praznika najviše preteruje u masnoj, slanoj, prezačinjenoj hrani, mesu, salatama na bazi majoneza, slatkišima, gaziranim pićima.

Prema njenim rečima važno je pratiti osnovne smernice.

Male porcije

Rasporediti obroke na više malih, ne kombinovati u jednom obroku velike količine testa, pita, mesa, masnih salata, kolača i alkohola nego sve po malo raspodeliti na nekoliko manjih obroka ili u drugom slučaju uzeti od svega po malo.

Začini protiv masne hrane

Ukoliko se pretera u količini masne hrane, kombinovati je sa namirnicama koje će podstaći varenje – kao što je beli luk koji može da podstakne bolje varenje, međutim on sam po sebi može da bude iritantan za želudac.

Ljute papričice su sjajne za bolje varenje, kao i dodavanje začina poput origana, bosiljka, majčine dušice.

Izbegavanje slatkiša

Nakon preobilnih obroka se ne preporučuje da odmah odete na spavanje, dok se hrana dobro ne svari. Slatkiši bi trebalo da se jedu odvojeno od obilnih slanih i masnih obroka, iako je najčešći užitak uglavnom dezert nakon prazničnog ručka. Kada je u pitanju alkohol, preporuka je da se uz svaku čašu alkoholnog pića – žestokog ili vina, popije čaša vode i naravno maksimalna umerenost u količinama.

Zdrave zamene

Praznična trpeza može da bude i zdrava, a istovremeno ukusna. Na prvom mestu ukoliko se prave pite, pogače i razna testa belo brašno se može zameniti npr.speltinim, ovsenim, ražanim, a nadev koji se obično pravi od raznih sireva, kajmaka, šunke može da se zameni manje masnim sirom, količina soli se smanje i dodaju se razne semenke.

Salate koje se prave sa majonezima mogu da zamene druge, koje se začinjavaju grčkim jogurtom pomešanim sa senfom i maslinovim uljem.

Kada je meso u pitanju, treba dati prednost pečenoj ćuretini ili aroamtičnoj piletini ili svinjskom butu koji može da se špikuje razovrsim povrćem i tek po kojim komadićem slaninice, koja će dati poznati šmek ovom specijalitetu, istiće Todorović.

Kada su slatkiši u pitanju, preporuka je da se probaju malo drugačiji recepti u kojima običan šećer menjaju urme ili kokosov šećer, agava sirup, stevija.

 

Izvor: Politikin Magazin

BONUS VIDEO

Slični članci

Horoskopski znakovi koji uživaju u samačkom životu

Urednik

Kako pravilno čuvati parfem da bi se osjetio na koži?

Urednik

Savjeti psihologa: Kako da uspješno realizujete novogodišnje odluke?

Urednik

U januaru se mijenja sudbina ovim znakovima

Urednik

Priželjkujete velike promjene ove godine? Savjet je da pričekate kako bi se dogodile

Urednik

Ove horoskopske znakove će pratiti sreća u januaru

Urednik

Koliko svinjsko pečenje može da stoji u frižideru?

Urednik

U ovom voću se krije tajna dugovječnosti

Urednik

Nedjeljni horoskop od 6. do 12. januara

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više