Svaka osoba morala bi dva puta sedmično da jede ribu, od čega bi jedan obrok morale činiti ribe poput srdele, skuše, pastrmke ili lososa, jer sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, preporuka je evropskog kardiološkog udruženja.
Kardiolozi preporučuju ribu, a osobe koje ih ne vole, trebalo bi da unose oko jednog grama omege-3 u obliku kapsula.
Stručnjaci ističu da je omega-3 važna za ljudsko zdravlje zbog toga što pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, snaženju moždanih funkcija i jača imunitet.
Jesti ribu umjesto ribljih preparata zdravije je jer riba sadrži i druge materije poput vitamina D, selena i joda, koji takođe pomažu u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova.
Riba je odličan izvor bjelančevina, vitamina, minerala i masnih kiselina, zbog čega je čest izbor sportista i osoba koje vode računa o ishrani.
Obiluje kalijumom, natrijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, magnezijumom, sumporom, manganom, cinkom, bromom, florom, kobaltom i bakrom, koji organizmu služe kao gradivne i zaštitne materije, a morska riba je i značajan izvor dragocjenog joda.
Ova namirnica bogata je i vitaminima A, B, D i E, a mnogo je lakše svarljiva od mesa drugih životinja, pri tome u čovjekovom organizmu ne stvara veliku količinu mokraćne kiseline, što olakšava varenje i ne truje organizam.
Ono što se u posljednje vrijeme ističe kao posebno važan sastojak ribe jesu omega-3 masne kiseline, koje su zadužene za zdravlje srca i krvnih sudova, a samim tim i prevenciju infarkta i moždanog udara. Riblje ulje povećava nivo dobrog, a smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida.
Izvor: Glas Srpske