Naše priče

Biografije poznatih Hercegovaca: Braća Vladimir i Nikola Grbić

Braća Grbići, Nikola i Vladimir, proslavljeni su srpski odbojkaši hercegovačkog porijekla, koji su djetinjstvo i ranu mladost proveli u banatskom selu Klek, naseljenom gotovo isključivo hercegovačkim življem koji je u periodu poslije Drugog svijetskog rata kolonizovao u Banat i Vojvodinu. Njihov otac Miloš Grbić, nekadašnji odbojkaški repezentativac Jugoslavije, rođen je u naselju Pridvorci, u Trebinju.

Stariji od braće Vladimir, poznat kao Vanja, rođen je 14. decembra 1970.  godine u Zrenjaninu. Za njega možemo slobodno reći da je jedan od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena. Grbić je dugo godina igrao, u dresu jugoslovenske reprezentacije,  na poziciji primača servisa. Sa reprezentacijom je učestvovao na nekoliko svjetskih i evropskih prvenstava, kao i olimpijskih igara. Najveći uspjeh postigao je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, na kojima je nosio zastavu Jugoslavije na ceremoniji otvaranja i kada se pokazao kao jedan od najboljih igrača selekcije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju. Godinu dana kasnije bio je član reprezentacije koja je na evropskom prvenstvu osvojila titulu šampiona Starog kontinenta. Osvajao je još nekoliko medalja na evropskom prvenstvima, kao i olimpijsku bronzu u Atlanti, 1996. godine i srebro na svjetskom prvenstvu u Japanu 1998. godine. Bio je član Vojvodine, zagrebačke Mladosti , a sa uspjehom je igrao u Italiji, Grčkoj, Brazilu, Rusiji, Japanu i Turskoj.

Jugoslovenski olimpijski komitet ga je proglasio za najboljeg muškog sportistu 1996. i 2000. godine, a 1999. i 2000. godine mu je dodjeljena zlatna značka Sporta, nagrada za najboljeg sportistu u Jugoslaviji. Oženjen je, sa suprugom Sarom ima tri ćerke Inu, Unu i Milu i sina Lazara, koji je u porodicu Grbić stigao početkom ove godine.

Vladimir je trenutno sportski i društveno aktivan, kako u odbojci tako i na brojnim drugim poljima. Svojom iskrenošću, izrazitim osjećajem za pravdu i pravičnost te nesputanim temperamentom i danas privlači pažnju javnosti podjednako kao i kada je noseći iste atribute plijenio publiku na sportskim borilištima širom svijeta.

Drugi brat iz slavne porodice Grbića, Nikola, rođen je 6. septembra 1973. takođe u Zrenjaninu. On je dugo godina bio kapiten jugoslovenskih odbojkaša.

Sa odbojkaškom reprezentacijom Jugoslavije je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju i bronzanu na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti. Sa reprezentacijom je još osvojio srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu 1998. u Japanu i bronzanu medalju na SP 2010. godine u Italiji, kao i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2001. i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 2007.

Jugoslovenski olimpijski komitet Nikolu Grbića je proglasio najboljim muškim sportistom 1997. godine. Isto tako, proglašen je za najboljeg sportistu Vojvodine 2010. godine, a 2011. je od Sportskog saveza Srbije je primio “majsku nagradu”.

Legendarni srpski odbojkaši, braća Vladimir i Nikola Grbić, članovi su odbojkaške Kuće slavnih.

Nikola Grbić je 2015. godinu započeo kao selektor odbojkaške reprezentacije Srbije.

Ivana P./B.S. ,  

Hercegovina Promo, februar 2014./april 2016.

BONUS VIDEO

Slični članci

„Slobodan um“: Kako očuvati mentalno zdravlje?

Urednik

Saznali smo zašto bi trebali trenirati u Školi fudbala „Alfa“

Urednik

Paroh Velimir Kovač: Počela obnova hrama Svetih Arhangela

Urednik

PR Dubravko Curać: Šta nas novo očekuje u Gradu Sunca

Urednik

Prim. dr Stanko Buha: Kako ojačati imunitet?

Urednik

VIDEO / Trener Nikola Skočajić: Kroz zabavu do efekasnijeg treninga

Urednik

Marija Vukićević: Trebinjke za časove joge uvijek traže mjesto više

Urednik

Gost: Matija Runjevac dobitnik zlatnika na bogojavljenskom plivanju

Urednik

Zdravka Jevtić: Najteži periodi rad za vrijeme rata i pandemije

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više