Naše priče

Biografije poznatih Hercegovaca: Dragan Bjelogrlić

Dragan Bjelogrlić, poznati srpski glumac, scenarista i producent, rođen  je 10.oktobra 1963. u Opovu. Njegovi roditelji su iz Hercegovine, iz sela Lipnik u okolini Gacka.  Godine 1965. doselio se sa porodicom u Beograd, gdje je kasnije završio osnovnu i srednju školu, kao i dvije godine Građevinskog fakulteta.

Godine 1984. upisao je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, na kojem je diplomirao 1989. Studirao je u prvoj klasi profesora Vladimira Jevtovića sa Srđanom Todorovićem, Mirjanom Joković, Miloradom Mandićem, Draganom Petrovićem, Bodom Ninkovićem i Vesnom Trivalić.

Bjelogrlić se prvi put pred kamerama pojavio sa 15 godina i to u filmu Branka Bauera “Boško Buha” (1978), tumačeći lik Save Jovanovića- Sirogojna.

Proslavio se ulogom Slobodana Popadića u seriji “Bolji život” (1987-1990). Nakon te uloge, uslijedile su uloge u TV seriji “Zaboravljeni” (1990) i filmovima “Crni bombarder” (1992), “Pun mjesec nad Beogradom” (1993), “Lepa sela lepo gore” (1996), koje su Bjelogrlića uvrstile u red najpoznatijih i najpriznatijih srpskih glumaca.

Poslednjih godina Bjelogrlić se okušao kao producent . Od 1994. formirao je producentsku kuću ”Kobra”, sa bratom Goranom. Prvi film koji je producirao bila su “Lepa sela lepo gore”. U popularnoj seriji “Vratiće se rode” igra jednu od glavnih uloga, a ponovo se potpisuje i kao producent.

Kao glumac osvojio je brojne nagrade : dva Grand Prix–a “Ćele kula” za najboljeg glumca na glumačkom festivalu u Nišu, dvije Zlatne mimoze, za najbolju ulogu na filmskom festivalu u Herceg Novom, Statueta – Sloboda, najbolje glumačko ostvarenje, filmski festival Sopot.  Osvojio je i preko 15 producentskih glavnih nagrada za filmove na domaćim festivalima i preko 20 internacionalnih priznanja i “Grand Prix-a”.

Oprobao se i kao reditelj, režirao je igrani film i tv seriju “Montevideo, bog te video”, sa kojim je postigao veliki uspjeh. Film je izabran za srpskog predstavnika za nagradu Oskar.

Njegova sestra od tetke je poznata pjevačica Zorana Pavić. Oženjen je bivšom manekenkom Majom Bjelogrlić, po struci profesoricom engleskog jezika, s kojom ima sina Alekseja i  kćerku Miju.

 

HP, decembar 2013.

BONUS VIDEO

Slični članci

„Slobodan um“: Kako očuvati mentalno zdravlje?

Urednik

Saznali smo zašto bi trebali trenirati u Školi fudbala „Alfa“

Urednik

Paroh Velimir Kovač: Počela obnova hrama Svetih Arhangela

Urednik

PR Dubravko Curać: Šta nas novo očekuje u Gradu Sunca

Urednik

Prim. dr Stanko Buha: Kako ojačati imunitet?

Urednik

VIDEO / Trener Nikola Skočajić: Kroz zabavu do efekasnijeg treninga

Urednik

Marija Vukićević: Trebinjke za časove joge uvijek traže mjesto više

Urednik

Gost: Matija Runjevac dobitnik zlatnika na bogojavljenskom plivanju

Urednik

Zdravka Jevtić: Najteži periodi rad za vrijeme rata i pandemije

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više