Naše priče

Biografije poznatih Hercegovaca: Karl Malden – Mladen Sekulović

Karl Malden, pravo ime Mladen Sekulović, rođen je u Čikagu 22. marta 1912. Bio je američki glumac srpsko-češkog porijekla. Mladenov otac, Petar Sekulović, napustio je rodno Podosoje kod Bileće i „trbuhom za kruhom“ došao u Čikago. Tu je rođen Mladen, kao najstariji od trojice braće. Njegova majka je bila Mini Sekulović, Čehinja, zaposlena u tekstilnoj industriji.

 

Od malih nogu je govorio srpski. Rado je pričao o svojoj prošlosti i porijeklu. Spominjao je kako mu je otac radio težak posao u čeličani u Geriju, kao i on kasnije. I pored teškog rada, njegov otac je osnovao najstarije pjevačko društvo u Americi, zvano „Sokol Grupa-Branko Radičević“. Tako se mladi Mladen još u porodici upoznao sa srpskom kulturom i običajima.

Malden, tada još uvijek Mladen Sekulović, napustio je Geri i rad u čeličani 1934. godine, radi pohađanja „Gudmenove škole“ u okviru „Gudmen teatra“ u Čikagu. Tada je promijenio ime u Karl Malden, na nagovor pozorišta. Nije imao dovoljno novca za školovanje, ali je ubrzo dobio stipendiju. Nastupao je u pozorištu tri godine, a onda ostao bez posla i novca, pa se vratio kući.

Otputovao je u Njujork 1937. i glumio u „Brodvej teatru“. Bio je kratko angažovan na radiju i dobio nezapaženu ulogu u svom prvom filmu „They Knew What They Wanted“. Nakon toga se pridružio „Grup teatru“, gdje je upoznao reditelja Elija Kazana, u čijim je filmovima kasnije stekao popularnost.

Učestvovao je u Drugom svjetskom ratu i za to vrijeme dobio malu ulogu u predstavi i filmu američke vojske „Winged Victory“. Po završetku rata, dobio je još jednu malu ulogu u predstavi „Truckline Cafe“, sa tada nepoznatim Marlonom Brandom.

Uspon u karijeri otpočeo je 1950. godine, ulogama u filmovima „The Gunfighter“ i „Pakao Montezume“ (Halls of Montezuma). U prvom filmu se pojavljuje u ulozi Meka (vlasnika bara), a u drugom u ulozi doktora Džonsa.

Najveći uspjeh je postigao glumeći u filmovima režisera Elije Kazana. U filmu „Tramvaj zvani želja“ (A Streetcar Named Desire) iz 1951. godine, glumi Miča (Harold Mičel), najboljeg prijatelja Stenlija Kovalskog (Marlon Brando), koji upada u romansu sa Blanš Diboa (Vivijen Li). Taj film mu je donio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu. Bio je takođe nominovan za Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Na dokovima Njujorka“ (On the Waterfront) iz 1954. godine. Tu je glumio katoličkog sveštenika Berija, koji utiče na Terija Maloja (Marlon Brando) da svjedoči protiv mafije. „Baby Doll“ (1956) je zadnji film Elije Kazana u kojem je Karl Malden glumio.

Naredni filmovi koje je snimio, bili su između ostalih: „Fear Strikes Out“ (1957), „Pollyanna“ (1960), „Jednooki Džek“ (One-Eyed Jacks 1961.), „Birdman of Alcatraz“ (1962), „Gypsy“ (1962), „How the West Was Won“ (1962), „The Cincinnati Kid“ (1965). U filmu „Paton“ iz 1970. glumi generala američke vojske, Omara Bredlija.

Karl Malden je ostavio traga i u jugoslovenskoj kinematografiji, glumeći u filmu „Suton“, Gorana Paskaljevića, iz 1982. godine. To je bila uloga srpskog imigranta u SAD, Marka Sekulovića, a film je snimljen na engleskom jeziku. Glumio je i u italijanskom filmu „Mačka sa devet repova“.

Snimao je filmove sve do 1993. godine, kada se povukao. Poslije toga se pojavio kao glumac još samo jednom, u 14. epizodi serije „Zapadno krilo“ 2000. godine. Nagradu za životno djelo Američkog glumačkog udruženja uručio mu je Majkl Daglas 11. novembra 2004. godine.

Karl Malden se oženio Monom Grinberg 1938. godine. Sa njom je bio u braku preko 70 godina i dobio dvije kćerke, Monu i Karlu.

Karl Malden je umro 1. jula 2009. u Los Anđelesu u 97. godini života.

Zanimljivosti

U filmovima je koristio svaku priliku da spomene prezime Sekulović. Tako u filmu „Paton“, u ulozi generala Omara Bredlija kaže jednom vojniku: „Dodaj mi taj šljem Sekuloviću!“ U filmu „Dead Ringer“, kao policijski detektiv kaže drugom detektivu: „Daj mi moju kapu Sekuloviću!“ Takođe, u njegovom filmu „Fear Strikes Out“, pojavljuje se bejzbolski skaut Sekulović. Kao zatvorski čuvar u filmu „Birdman of Alcatraz“, čita listu zatvorenika, među kojima se nalazi i jedan Sekulović. Najpoznatiji primer toga je u TV seriji „Ulice San Franciska“, u ulozi policijskog poručnika Majka Stouna, kada zaposli pomoćnika Sekulovića. U jugoslovenskom filmu „Suton“ je glumio Marka Sekulovića.

 

Hercegovina promo, septembar 2018.

BONUS VIDEO

Slični članci

„Slobodan um“: Kako očuvati mentalno zdravlje?

Urednik

Saznali smo zašto bi trebali trenirati u Školi fudbala „Alfa“

Urednik

Paroh Velimir Kovač: Počela obnova hrama Svetih Arhangela

Urednik

PR Dubravko Curać: Šta nas novo očekuje u Gradu Sunca

Urednik

Prim. dr Stanko Buha: Kako ojačati imunitet?

Urednik

VIDEO / Trener Nikola Skočajić: Kroz zabavu do efekasnijeg treninga

Urednik

Marija Vukićević: Trebinjke za časove joge uvijek traže mjesto više

Urednik

Gost: Matija Runjevac dobitnik zlatnika na bogojavljenskom plivanju

Urednik

Zdravka Jevtić: Najteži periodi rad za vrijeme rata i pandemije

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više