Hercegovina Naše priče Posjetili smo

FOTO / Posjetili smo pećinu Vjetrenicu u Popovom polju

Kao što smo i navikli sve naše čitaoce, Hercegovina Promo je u stalnom pokretu i na cijeloj teritoriji Hercegovine obilazimo sve znamenitosti i približavamo i predstavljamo ih Vama poštovani čitaoci.

Ovaj put donosimo fotografije iz pećine Vjetrenice, smještene u selu Zavala u Popovom polju. Jedan od fenomena ovog kraja i kraški oblik koji je u svojoj utrobi ponudio stanište endemima poput čovječije ribice, u posljednje vrijeme je značajno obnovljen, te su aktuelni brojni projekti daljeg istraživanja i promocije ovog prirodnog fenomena. Vrijedna uprava Javne ustanove “Vjetrenica” na čelu sa direktoricom Anom Soldo, bila je naš ljubazni domaćin.

Pojava snažnog “vjetra” na ulazu u pećinu fascinantno je obilježje Vjetrenice i pojava koja je “kumovala” nastanku njenog imena. Strogo uzevši, ne radi se o vjetru nego o fizikalnoj pojava strujanja vazduha, kojom se nastoje izjednačiti stalna unutrašnja i promjenljiva spoljašnja temperatura vazduha. Na topografskoj površini iznad Vjeternice nalaze se duboke pukotine kroz koje ljeti ulazi topli vazduh, hladi se i izlazi na glavni ulaz pećine. Temperatura u Vjetrenici je ujednačena i kreće se oko 11 stepeni Celzijusa, a i temperature jezera u pećini su približno ove vrijednosti.
U Vjetrenici živi bogati pećinski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta,  što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano na ovom mjestu. Speleolozi su šezdesetih godina prošlog vijeka u Vjetrenici pronašli i skelet leoparda. Vrsta čovječija ribica živi u Donjoj Vjetrenici i trenutno prilikom obilaska nećete vidjeti ovaj endem, jer jedan primjerak koji je prebačen u dio pećine koji se turistički obilazi nije pokazao sklonost za boravak u ovom ambijentu.
Fascinantan i očaravajuci prizor očekuje svakog posjetioca pećine, a susretljivi vodiči će vam dočarati cijelu priču na poseban način provodeći vas kroz osvijetljeni i za turiste dostupni dio od ukupnih 6000 metara, koliko se pružaju kanali Vjetrenice.
Ako budete imali sreće možda čujete i pjesmu vila, koje su po predanju naseljavale ovu pećinu.
B.S.
HP, maj 2015.

BONUS VIDEO

Slični članci

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

U Srpskoj danas promjenljivo oblačno

Urednik

Mostar: Ženska osoba izvršila samoubistvo skokom u čatrnju

Urednik

Hercegovina može da doživi procvat ulaganjem u obnovljive izvore energije

Urednik

Servisne informacije za četvrtak, 29. februar

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više