Hercegovina Naše priče Vijesti

FOTO, VIDEO / “Oni su najbolji među nama”: Predstavljamo vam trebinjske đake generacija

Nakon dugog perioda pandemije, koja još uvijek nije zvanično završila, Padrino radio ugostio je  prve goste, a na naše veliko zadovoljstvo to su bili ambiciozni i puni znanja učenici generacije trebinjskih srednjih škola.

Petu godinu za redom naša HP media grupa organizuje kampanju „NAJBOLJI MEĐU NAMA“, koja ima za cilj da promoviše i predstavi postignute uspjehe mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine.

I ove godine kampanju je podržala kompanija ABV sistem iz Trebinja, koja je prepoznala naše ciljeve i obezbjedila vrijedne poklone, komplete knjiga Jovana Dučića i Ive Andrića.

Tokom mjeseca juna na velikom reklamnom LED displeju HP media grupe u centru Trebinja biće sprovedena kampanja promocije ovih mladih i vrijednih ljudi.

Anja Dučić, đak generacije gimnazije “Jovan Dučić”  i Tadija Dobranić, đak generacije Tehničke škole Trebinje prvi su ušli u novi studio Padrino radija.

Na pitanje po čemu će pamtiti srednjoškolsko školovanje saglasni su da će u najljepšem sjećanju prije svega ostati prava prijateljstva.

“Ovo obrazovanje ću najprije pamtiti po prijateljstvima koje sam stekla i koja će sigurno trajati za čitav život, kao i po divnim profesorima koji su se trudili da nam prenesu znanje, a isto tako nam pomognu da postanemo dobri, odgovorni i savjesni mladi ljudi”, rekla je Dučićeva.

Sa ovim je saglasan i Tadija, koji je istakao i svoj boravak u Domu učenika koji je trajao sve četiri godine i bio jedno divno iskustvo.

Anja je naglasila da je tajna uspjeha u srednjoj školi je dobra organizacija i prije svega ljubav prema onome što se radi. Takođe, najbitnije je redovno pratiti nastavu i slušati savjete profesora, jer na  taj  način možemo imati vremena za druženje, kao i izlaske sa drugarima i slično.

“Svakako bih se složio da tajna jeste organizacija. Moramo da rasporedimo vrijeme, da znamo šta treba da radimo, da odvojimo vrijeme za učenje, za rekreaciju, sport i za sve druge obaveze. Ako se dobro organizujemo uopšte nije teško postići sve”, naveo je Dobranić.

Planove za nastavak školovanja imaju oba đaka generacije, a kako su naveli izabraće isto zanimanje, ali ne i gradove u kojima će studirati.

“Planiram upisati elektortehniku u Novom Sadu. Nije mi bilo lako da odlučim šta bih upisala, jer sam završila dvije srednje škole uporedo. Privlačile su  me muzika i violina ali eto odlučila sam se za elektrotehniku”, kazala je Dučićeva, dok je Tadijin izbor Banja Luka.

“Upisaću smijer računrastvo i informatika. Smatram da ću uspjeti da upanem na budžet i da će moje školovanje da se nastavi tokom koji je išao u osnovnoj i srednjoj školi”, istakao je Dobranić.

Što se tiče priprema za prijemne ispite oba učenika generacije su već počela da vrijedno uče, kako su naveli polaganje će se održati za mjesec dana.

Posebne planove za budućnost nemaju, kako su rekli žele da se usavršavaju i što bolje školuju, pa će vidjeti kako život odmiče i kojim putem će ići.

“Veoma je teško pričati o tome jer imam još  mnogo vremena, što zavisi i od uslova za dalji život ali ne mogu reći da je isključena opcija za odlazak u inostranstvo”, naglasio je Dobranić.

Budućim generacijama koje dolaze Dučićeva  preporučuje da studiraju i grade svoju budućnost jer je to siguran put do uspjeha.

“Savjetujem im upisivanje Tehničke škole u Trebinju, pošto su tu sjajan nastvanički kadar. Svi đaci treba da odrede svoje ciljeve i zelje a zatim da krenu dalje i uopšte im neće biti teško ako osmisle jasnu sliku”, rekao je Dobranić.

 

Gosti Padrino radija bili su đaci generacija Sredjoškolskog centra u Trebinju, a to su Lazar Ilić koji je završio smjer farmaceutski tehničar i Aćim Šarenac iz ugostiteljsko – turističke škole, smjer kuvar.

“Od malena sam zavolio zanat kuvara i uživao sam u školi izučavajući svoj poziv. Žao mi je što nismo školovanje završili u školskim klupama, ali svakako ću pamtiti divno druženje sa svojim društvom”, rekao je Šarenac, dok bi Ilić Istakao prijateljstvo koje sam stekao tokom srednje škole, koje je za cijeli život.

Kako je naveo Ilić srednja škola predstavlja jedan period života kada se pripremamo za svijet odraslih, stičemo nova iskustva i pripremamo se da postanemo pravi ljudi.

“Dobrim radom lako se može postati najbolji u svojoj struci, bar meni nije bilo teško”, istakao je Šarenac.

Lazar je kazao da mu je mnogo značila dobra radna navika od malih nogu, radna etika, od ustajanja na vrijeme, pravilnog rasporedjivanja obaveza, hobija i druženja.

Šarenac je naveo da mu je za sada prioritet pronaći posao u struci, a planira upisati i viši stepen školovanja, dok su Ilićevi planovi da upiše Medicinski fakultet u Beogradu, Novom Sadu ili Foči.

“Želja mi je da steknem diplomu doktora i da se ponosim tim zvanjem. Sebe ne vidim u Trebinju, vidim se negdje u inostranstvu. Ako se steknu uslovi rado bih se vratio u svoj grad, ali nažalost ne vidim svoju budućnost ovdje”, istakao je Ilić.

Šarenac je rekao kako društvo potcjenjuje trogodišnje škole, nebitno da li je kuvarski ili neki drugi zanat u pitanju.

“Mislim da je najvažnije da se nadje posao u struci i da volite svoj posao. Možda je to razlog odlaska mladih iz naše zemlje.  Ja sam iz Gacka ali svoju budućnost trenutno vidim u Trebinju, jer je perspektivniji za pronalazak posla. Mlađim generacijama bih preporučio zvanje kuvara, jer je dobro plaćen posao”, kazao je Šarenac.

Ilić isto tako preporučuje svima da upišu Medicinsku školu ukoliko sebe vide u tom pozivu, jer je kako kaže daleko važnije da prate svoju dušu, a ne da podležu pritisku roditelja ili sredine u izboru poziva.

 

Ugostili smo i direktora Gimnazije “Jovan Dučić” Miša Pešića, koji nam je i ove godine u organizacionom smislu pomogao u realizaciji kampanje “ONI SU NAJBOLJI MEĐU NAMA”.

Pešić se osvrnuo na školsku godinu na izmaku, koja je po mnogo čemu bila specifična, govorio je o realizaciji nastave u uslovima pandemije korona virusa, ocjenjivanju učenika u specifičnim uslovima, kao i o organizaciji maturskih večeri za učenike završnih razreda.

 

 

Radio Padrino / HP, maj 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

U Boračkom jezeru kompletna voda se izmjeni za 54 dana

Urednik

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više