Naše priče

Trpeza naših predaka: Cicvara

Cicvara se ubraja u stara hercegovačka jela, jer etnološki podaci govore da se kuva odvajkada u ovim krajevima. Najstarije recepture su zapisane još u manastirskim knjigama i u njima se cicvara priprema od brašna žitarica, prije svega pšenice, ali i raži, ječma, zobi, kukuruza …

Tu su još mast, ulje, maslac i kajmak kao neophodne masnoće za dobru cicvaru. Kako se pravi cicvara? Rastopi se prvo masnoća pa joj se zatim doda brašno i onda miješa sa bezgraničnim strpljenjem, jer tek kada se brašno sasvim sjedini sa rastopljenim kajmakom i postane jednolična masa bez grudvica, i kada počne da se odvaja od zidova posude u kojoj se spravlja, cicvara je gotova (za otprilike 250 grama kajmaka treba potrošiti 4-5 kašika brašna). Veliki majstori kuhinje tvrde da postoji i jedna „mala tajna”: nikako ne smije da se mijenja smijer u kome se miješa cicvara, to miješanje mora da bude neprestano i u jednom te istom ritmu.

Jedna od tajni ukusa cicvare je da mora da se služi topla. Najprostija cicvara se dobija, kada se u pola litra vode koja vri dodaje uz stalno miješanje pšenično bijelo brašno sve dok se ne dobije masa bez grudvica. A onda se dodaje so po ukusu, kajmak po mogućnosti, kao i mlijeko, mast ili grudvice sira. Na laganoj vatri se miješa dok se sve ne skuva. Za ovakvu cicvaru se može koristiti i kukuruzno brašno. Do kada se cicvara miješa na vatri? Sve dok mast ne počne da izlazi na njenu površinu, a to se lako prepoznaje, čim se stvori fini tanki sjajni sloj odozgo, a cicvara počne da se lagano kašikom odvaja od dna. Tada se i prvi put proba i dosoli ako treba.

Cicvara je jelo koje je u brojnim hercegovačkim domaćinstvima neizostavan dio božićne trpeze, a ukućani je konzumiraju najčešće ujutru poslije dolaska polaznika.

 

 

Hercegovina Promo, januar 2013.

BONUS VIDEO

Slični članci

U susret „DINECO CUP-u“: OFK Alfa započeo pripreme posjetom generalnom sponzoru turnira

Urednik

AUDIO / Večeras počinje 25. Moto skup u Trebinju

Urednik

Decenija kampanje „Najbolji među nama“: I ove godine promovišemo trebinjske đake generacije

Urednik

Pjevač Milan Bujaković u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Repriza koju ste tražili: „Padrinovi mališani“ 21. i 22. epizoda (VIDEO)

Urednik

Fondacija “Sveti Vukašin” organizuje drugi amaterski 3×3 turnir u basketu

Urednik

AUDIO / Kako zaštititi kožu tokom ljeta?

Urednik

Glumac i muzičar Arsenije Tubić u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Repriza koju ste tražili: „Padrinovi mališani“ 19. i 20. epizoda (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više